| FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
senarai pengumuman terkini

Assalamualaikum wbt,

 

Dimaklumkan akan berlaku gangguan rangkaian Internet di FPV bermula jam 5 petang hingga 6 petang pada hari ini.

 

Gangguan berlaku adalah disebabkan kerja-kerja penggantian UPS di bilik rangkaian utama Aras 1 di Blok Pentadbiran, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan.

 

Semoga tuan/puan dapat merancang penggunaan Internet pada masa tersebut.

 

Sekian, harap maklum.

YBhg. Prof./Dato'/Datin Paduka/Tuan/Puan
 
 
Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi jawatan Juru X Ray, U29 sebagaimana maklumat lanjut yang dilampirkan.

KLIK DI SINI - untuk maklumat berkaitan jawatan

KLIK DI SINI - untuk muatnaik borang jawatan kosong
 
Sekian, terima kasih.

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

1. Sukacita dimaklumkan bahawa Penerbit UPM menganjurkan pertandingan seperti di atas sempena Program Bulan Kesejahteraan Diri: Perangi Dadah Habis-Habisan. Pertandingan ini terbuka untuk seluruh warga kampus UPM.

2. Sehubungan itu, pegawai dan pelajar adalah dijemput menyertai pertandingan ini. Bersama-sama ini dilampirkan maklumat berkaitan pertandingan. Sebarang pertanyaan berhubung perkara di atas, boleh menghubungi pegawai berkaitan daripada Penerbit UPM iaitu Puan Nur Ain Jumari (03-89468429) atau Puan Sahariah Abdol Rahim (03-89468854).

Kerjasama dan perhatian berhubung perkara di atas amat dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih. 

Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organised a seminar on  "40th Seminar on Recent Advances in Animal Health and Production" The details of the seminar are as follow:

 

Date                             : 09th June 2017 (Friday)

Time                            : 8.30 am – 5.00 pm 

Venue                         : Auditorium, Faculty of Veterinary Medicine, UPM

Registeration Link    : https://goo.gl/forms/0AlVBtwH8E9eN0UW2

 

For further information, please refer to the brochure as attached. Kindly indicate your attendance by completing the online form latest by 02nd June 2017 (Friday). We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who might be interested to attend.

Tahniah buat Dr Hasliza Abu Hashim atas kemenangan

Anugerah Fellowship Naib Canselor ( Kategori Pengajaran)  -

Anugerah Pengajar Muda (Kesihatan)

Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa pihak KSRV akan menganjurkan program larian "Fun Run Vet 2017" pada 30 September 2017 (Sabtu) di Bukit Ekspo, UPM. Program ini adalah merupakan salah satu aktiviti sukan yang telah ditetapkan dalam Takwim KSRV 2016-2017.
 
Sehubungan dengan itu, kami pihak KSRV menjemput dan mengalu-alukan penyertaan daripada warga Fakulti untuk bersama-sama memeriahkan program ini.   Sekiranya ada yang berminat sila lengkapkan borang penyertaan atau daftar online .  Setiap penyertaan akan dikenakan bayaran Race Kit sebanyak RM30.00.
 
Bersama-sama ini disertakan juga Poster berkaitan program "Fun Run Vet 2017" untuk makluman dan tindakan  YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan.
 
Pihak KSRV amat berharap agar program ini mendapat sokongan dan penyertaan menggalakkan daripada warga Fakulti sekalian.
 
Let's run and have fun together!! 
 
'SOKONGAN SEMUA KEJAYAAN BERSAMA'

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan,
 
 
Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa Pejabat Naib Canselor UPM akan mengadakan Majlis Penyerahan Ayam 'Onagadori' iaitu hadiah dari Mr. Yutaka Aso  kepada UPM pada:-
 
Tarikh: 19 September 2017 (Selasa/Esok)
Masa: 2.00 petang
Tempat: Ruang Foyer, FPV
 
Sehubungan dengan itu, YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan adalah dijemput hadir ke majlis tersebut di atas.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan,
 
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Prof. Dr. Mohd Zamri Saad, Jabatan Diagnosis Makmal Veterinar telah dinaikkan gred dari jawatan Profesor Gred Khas B (VK6) ke jawatan Profesor Gred Khas A (VK5) berkuatkuasa mulai 1 Ogos 2017.
 
Tahniah Prof.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya merujuk emel dari En. Muhammad Akees sebentar tadi mengenai perkara di atas..
 
Dimaklumkan bahawa Program Hari Keluarga FPV 2017 yang dijadualkan pada 25 November 2017 (Sabtu) telah ditukar dan ditetapkan pada 2 Disember 2017 (Sabtu) di Pusat Sains Marin UPM, Port Dickson.
 
Pihak KSRV memohon maaf di atas kesulitan yang timbul.  Ini adalah kerana tempat tersebut tiada kekosongan pada tarikh yang dipilih.  Sehubungan dengan itu, mohon YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan dapat memberi maklumbalas pada google form yang telah disediakan sebelum/pada 6 November 2017 bagi memudahkan pihak kami untuk menganggarkan penyediaan makanan. 
 
Perhatian dan kerjasama YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan amatlah diharapkan dan didahului dengan ucapan terima kasih.
 
Sekian, terima kasih.
 
SOKONGAN ANDA KEJAYAAN BERSAMA

Salam Sejahtera Warga Fakulti Sekalian. Diharapkan semuanya sihat dan ceria selalu....

 
Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar (KSRV) ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Perayaan Deepavali kepada rakan-rakan yang beragama Hindu. Semoga dengan pesta cahaya tahun ini, menguatkan lagi hubungan kekeluargaan, persaudaraan dan perpaduan sesama kita semua....
 
Bagi rakan-rakan yang lain, KSRV ingin mengucapkan selamat bercuti panjang pada minggu ini. Ambil lah peluang keemasan cuti ini bersama ahli keluarga, saudara mara dan rakan taulan. Semoga hubungan silaturrahim kita semua berkekalan hingga ke akhirnya.......
 
Inline image 1 Inline image 2      
 
Sedapnya murukku!!!
 
Terima Kasih,
Fendi
KSRV 2016/2017

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa YBhg. Prof. Dr. Mohd Hair Bejo telah dilantik semula sebagai Dekan FPV bagi tempoh 2 tahun mulai 29 Okt. 2017.
 
Manakala Prof. Madya Dr. Zunita Zakaria telah dilantik semula sebagai Timbalan Dekan (Penyelidikan & Pengajian Siswazah) FPV bagi tempoh 2 tahun mulai 1 Nov. 2017.
 
Tahniah.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato/Dr./Tuan/Puan,
 
Dimaklumkan bahawa emak kepada Pn. Wan Nur Ayuni Wan Noor, Penolong Pegawai Sains di Makmal Viro JDMV dikhabarkan meninggal dunia pagi tadi akibat kompilasi kanser.  Solat jenazah akan dilakukan di Masjid UPM selepas asar.
 
Takziah kepada beliau dan keluarga.
 
Al-Fatihah.
Salam sejahtera,
 
Dengan hormat saya merujuk kepada perkara diatas.
 
Dengan ini dimaklumkan bahawa Fakulti akan menganjurkan Majlis Ikrar dan Penyampaian Hadiah FPV ke-40 seperti butiran berikut:
 
Tarikh: 4 November 2017 (Sabtu)
Masa: 2.30 petang
Tempat: Auditorium FPV
 
Bersama ini saya majukan juga atur cara majlis untuk makluman dan rujukan lanjut.
 
Sehubungan itu tuan/puan dengan ini dijemput dengan penuh takzim untuk hadir bersama-sama meraikan majlis tersebut. Kehadiran tuan/puan amatlah dialu-alukan dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
 
 Untuk Aturcara Majlis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera YBhg. Dato’/Datuk/Datin/Prof./Tuan/Puan,

Seluruh warga Universiti Putra Malaysia merakamkan ucapan tahniah kepada YBhg. Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris, Naib Canselor UPM  di atas penganugerahan Anugerah Kehormatan Negeri Kelantan Ahli Yang Kedua (Dato’ Paduka) bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.P.M.K) sempena Ulang Tahun Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V Tahun 2017 pada 11 November 2017. Maklumat darjah kebesaran ialah seperti berikut:

Ahli Yang Kedua (Dato’ Paduka)

Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.P.M.K)

yang membawa gelaran Dato’

Sekian, terima kasih

 

Pengarah

Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi

Universiti Putra Malaysia

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera, 
 
YBhg. Dato'/Datuk/Datin Paduka/Prof./Tuan/Puan, 
 
Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara tersebut di atas. 
 
2.   Sukacita saya ingin menarik perhatian YBhg. Dato'/Datuk/Datin Paduka/Prof./Tuan/Puan bahawa YB Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia telah melantik semula YBhg. Prof. Datin Paduka Dato’ Dr. Aini Ideris sebagai Naib Canselor UPM untuk tempoh dua (2) tahun, berkuatkuasa  mulai 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2019.
 
Semoga maklumkan ini mendapat perhatian seluruh warga kampus. 
 
Sekian, terima kasih. 
 
 
 
Pengarah
Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi
UPM
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.
 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan,
 
 

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

 
Dimaklumkan bahawa pihak Fakulti akan mengadakan Majlis Hari Warga Fakulti Ke-79 pada:-
 
Tarikh: 8 Disember 2017 (Jumaat)
Masa: 2.45 petang
Tempat: DKVA, FPV
 
Sehubugan dengan itu, YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan adalah dijemput hadir sebagaimana butiran di atas.v

Para pelanggan yang dihormati,

Hospital Veterinar Universiti (UVH) tidak akan beroperasi pada 29 & 30 Disember 2017 (Jumaat & Sabtu) disebabkan oleh kerja-kerja Penyahkuman. UVH akan beroperasi semula seperti biasa pada 2 Januari 2018 (Selasa).

[Klik Di sini : Paparan Notis Makluman]

 

Segala kesulitan amatlah dikesali.

Sekian, Terima Kasih

Assalamualaikum wbt. & Greetings.

 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Mr./Mrs./Ms.,

 

World Poultry Science Association (WPSA) - World Veterinary Poultry Association (WVPA) (Malaysia Branch) in collaboration with Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the Scientific Conference 2018 with the theme “Enhancing Poultry Health and Production for Sustainable Poultry Industry” The details of the conference is as follows:

 

 

Date                                     : 18th April 2018 (Wednesday) & 19th April 2018 (Thursday)

Time                                    :  8.15 am – 1.00 pm 

Conference Programme    :  Scientific Conference

Venue                                  :   Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)  & Faculty of Veterinary Medicine, UPM  

Link                                     :  https://goo.gl/forms/iaT0IODfsXL6rUEp1 

 

Date                                    :   18th April 2018 (Wednesday) & 19th April 2018 (Thursday)

Time                                    :  8.15 am – 6.00 pm 

Conference Programme   :  Scientific Conference & Workshop

Venue                                 :  Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) & Faculty of Veterinary Medicine, UPM  

Link                                     :  https://goo.gl/forms/iaT0IODfsXL6rUEp1 

 

 

Date                                    :   19th April 2018 (Thursday)

Time                                    :  8.15 am – 6.00 pm 

Conference Programme   :  Day Registeration at KLCC

Venue                                 :  Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)

Link                                     :  https://goo.gl/forms/iaT0IODfsXL6rUEp1 

 

 

For further information, please refer to the form via the link and brochure as in the attached file. Kindly completing the google form and indicate your attendance by sending your details to wpsawvpa2018@gmail.com latest by 09th March 2018 (Friday). We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who might be interested to attend.

 

Thank you.

 

 

 

"With Knowledge We Serve"

UPM’s PRO-Kasih help stray dogs find owners

TheSunDaily

SERDANG: Universiti Putra Malaysia (UPM)'s Projek Pengkasian Haiwan Terbiar (PRO-Kasih) for neutering stray animals has been creating a safe haven for stray dogs.

The project carried out by the university's Faculty of Veterinary Medicine aims to reduce and control the population of stray dogs through neutering.

UPM Dean of the Faculty of Veterinary Medicine, Professor Dr Mohd Hair Bejo said the project also involved educating the public on the issue of stray animals in the country.

 

UPM’s PRO-Kasih help stray dogs find owners

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon jawatan Penolong Pegawai Sains, Gred C29 (Kontrak) bagi penempatan di Jabatan Diagnosis Makmal Veterinar, Fakulti Perubatan Veterinar sebagaimana maklumat lanjut dilampirkan Klik Disini
 
 
Tarikh Tutup: 28 Mac 2018
 
Sekian, terima kasih.

Salam Sejahtera,

Pelanggan yang dihormati,

Dimaklumkan bahawa operasi Perkhidmatan Hospital Veterinar Universiti akan ditutup kepada awam pada 1 Mei 2018 (Selasa) sempena Sambutan  Hari Pekerja 2018. Hospital Veterinar Universiti akan kembali beroperasi seperti biasa pada 2 Mei 2018 (Rabu).

Sekian, terima kasih.

Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “41st Seminar on Recent Advances in Animal Health and Production". The details of the seminar are as the following:

 

Date                             : 25th May 2018 (Friday)

Time                            : 8.30 am – 5.00 pm 

Venue                         : Auditorium, Faculty of Veterinary Medicine, UPM

Fees                            : RM 65

Registration Link       : https://goo.gl/forms/pd06J2fKKpFnCSlt1

CPD Points                   : 20 CPD Points 

 

Kindly indicate your attendance by completing the online form latest by 18th May 2018 (Friday). We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to attend.

Assalamualaikum wbt. & salam sejahtera.
 
YBhg. Prof./Dato'/Dr./Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya merujuk seperti perkara di atas.
 
Dimaklumkan bahawa sempena cuti Hari Raya Aidilfitri 2018, Makmal & Kaunter VLSU akan ditutup bermula 13 Jun 2018 (Rabu) hingga 19 Jun 2018 (Selasa).
 
Makmal & kaunter VLSU akan beroperasi semula pada 20 Jun 2018 (Rabu).
 
Sekian makluman, terima kasih.
Salam Sejahtera Warga Fakulti Sekalian,
 
KSRV akan mengadakan sedikit kelainan bagi Pertandingan Pejabat Tercantik sempena Sambutan Aidilfitri Peringkat Fakulti, di mana semua Pejabat akan mempertandingkan booth bersama hiasan masing-masing di Foyer Fakulti.
 
Berikut adalah butir-butir pertandingan:-
 
Tarikh pertandingan: 6 Julai 2018 - Jumaat (Sempena Hari Warga Fakulti)
Tarikh mula hias: 2 hingga 5 Julai 2018. 
Masa penjurian: 10.00 -11.30 pagi 
Tempat: Foyer Fakulti (Sila rujuk lampiran bagi tapak booth yang telah diundi sebelum ini).
Konsep: Perayaan, perpaduan dan kepelbagaian makanan (potluck ahli Jabatan)
 
Booth (pejabat) akan dinilai oleh juri-juri yang merupakan alumni fakulti. Keputusan bagi merebut Piala Pusingan Dekan akan diumumkan ketika Hari Warga Fakulti yang berlangsung pada jam 3 petang, tarikh yang sama iaitu 6 Julai.
 
Pihak KSRV berharap dengan kelainan aktiviti pada tahun ini, ianya mendapat sokongan penuh dari seluruh warga fakulti, di mana objektif utama pertandingan ini adalah untuk mengeratkan lagi silaturrahim sesama kita semua dan mengukuhkan lagi ikatan perpaduan di Fakulti serta di UPM.
 
Walaubagaimanapun, hiasan Aidilfitri di pejabat-pejabat boleh lah diteruskan sekiranya perlu mengikut inisiatif oleh ahli jabatan, dan bagi mengelakkan pembaziran, boleh lah menggunakan hiasan terpakai sebelum ini.

JEMPUTAN "LATIHAN KEFAHAMAN KEPERLUAN AKTA KEBAJIKAN HAIWAN 2015 DALAM AKTIVITI PENGAJARAN, PENYELIDIKAN DAN PERKHIDMATAN PROFESIONAL VETERINAR"

 

Dengan hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

 

 1. Sebagai makluman YBhg. Prof./Dato’/Datin Paduka/Dr/Tuan/Puan,Fakulti Perubatan Veteirnar, UPM akan menganjurkan latihan tersebut di atas khususnya kepada semua Pegawai Akademik, Pegawai Veterinar, Penolong Pegawai Veterinar, Pegawai Sains, Penolong Pegawai Sains dan Pembantu Makmal.

 

 1. Sehubungan itu, YBhg. Prof./Dato’/Datin Paduka/Tuan/Puan adalah dijemput hadir ke latihan tersebut yang akan diadakan seperti butiran berikut:-

 

Tarikh   : 28 Jun 2018 (Khamis)

Masa     : 8.00 pagi - 1.00 petang

Tempat : Bilik Jemaah, Fakulti Perubatan Veterinar, UPM

Penceramah: Prof. Madya Dr Goh Yong Meng

 


 1. Sukacita sekiranya pihak YBhg. Prof./Dato’/Datin Paduka/Tuan/Puan dapat memberikan maklum balas kehadiran selewatnya pada25 Jun 2018 (Isnin)melalui Google Form dipautan berikut: google forms Latihan Kefahaman Keperluan Akta Kebajikan Haiwan 2015

 

 

 1. Sebarang maklumat lanjut sila hubungi Pn. Nurul Nadia Ghazali di talian03 8609 3402atau emel kepada nurulnadia@upm.edu.my.

 

Perhatian dan kerjasama daripada pihak YBhg. Prof./Dato’/Datin Paduka/Tuan/Puan saya dahului dengan ucapan terima kasih.

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
 
Mewakili seluruh warga fakulti, setinggi tinggi TAHNIAH kepada YBhg Dekan, Prof Dr Mohd Hair Bejo atas anugerah berprestij MERDEKA AWARD semalam.  Warga UPM dan warga fakulti khususnya amat berbangga dengan kejayaan Prof!   Sudah tentu kejayaan ini menjadi pemangkin kepada semua untuk sentiasa melakukan yang terbaik.  
 
Di sini, saya sertakan capaian FB UPM and FM fakulti dan juga helaian dari e-book Merdeka Award.
 
 
Personal Philosophy Prof Hair: 
“To be excellent, we have to do our best. This is something that is very important. Usually, when we do our best, the outcome will also be the best. Think positive, look for opportunities not challenges, and then make sure we do our very best.” 
 
 
 
 
 
- Warga Fakulti Perubatan Veterinar- 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
 
YBhg. Prof./Dato'/Datin Paduka/Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,
 
Sebagaimana yang dijadualkan, Audit Pemantauan Semakan 1, Sistem Pengurusan Alam Sekitar (EMS) ISO 14001 UPM akan diadakan pada 12-14 September 2018.
 
2.        Sehubungan dengan itu, dimaklumkan bahawa Fakulti kita akan menerima giliran audit pemantauan SIRIM seperti berikut:
 
Tarikh : 12 September 2018 (Rabu)
 Masa  : 10.30 pagi - 1.00 petang

Bersama-sama ini dimajukan:-
 
1.  Gap Analysis EMS New Standard ISO 14001:2015
2.  Dokumen Rujukan Pelaksanaan EMS UPM
3.  Daftar Aspek Impak Alam Sekitar Edisi 4.0 (yang melibatkan FPV)
 
untuk dibaca oleh kita semua sebagai persediaan menghadapi audit tersebut.  Untuk makluman, dokumen ini juga boleh dirujuk dalam portal e-ISO.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Dr/Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya merujuk surat dari CaRE bertarikh 28 Ogos 2018 mengenai perkara di atas.
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Zubedy (M) Sdn Bhd, Pusat Darah Negara dan Pusat Sumber & Pendidikan Kanser (CaRE), UPM akan menganjurkan program derma darah #DripSomethingNice.
 
Sehubungan dengan itu,  YBhg. Prof./Dato'/Dr/Tuan/Puan adalah dijemput untuk menyertai program tersebut seperti butiran berikut:-
 
Tarikh: 13 Sept. 18 (Khamis)
Masa: 10:00 am - 3:00 pm
Tempat: Dewan Besar PKKSSAAS, UPM
 
Pelbagai aktiviti menarik akan disediakan seperti pelancaran kempen derma darah bermotosikal, ceramah kesedaran kanser darah, sesi perkongsian bersama survisor kanser (ALUMNI UPM), pameran kesihatan dan kesedaran kanser, booth jualan dan Canbazaar, senama zumba/arerobik, persembahan naynyan lagu-lagu patriotik dan pertandingan pakaian kebangsaan terbaik.
 
Kepada yang berminat untuk menyertai program di atas, sila majukan nama  YBhg. Prof./Dato'/Dr/Tuan/Puan kepada saya sebelum/pada 7 Sept. 18.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Dr/Tuan/Puan,
 
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Dr Awang Hazmi Awang Junaidi, Tutor JSPV telahpun melapor diri bertugas di Fakulti pada 3 September 18 selepas menamatkan pengajian beliau di University of Saskatchewan.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

YBhg. Dato'/Prof./Dr./Tuan/Puan,

 

Pihak Hospital Veterinar Universiti (UVH) amat memerlukan kerjasama YBhg. Dato'/Prof./Dr./Tuan/Puan dalam memberikan maklum balas melalui atas talian bagi merealisasikan hasrat kami untuk memberikan perkhidmatan dan kemudahan perubatan veterinar pada tahap yang cemerlang. Seiring bersama komited ke arah menyediakan perkhidmatan yang berkualiti bagi memenuhi kepuasan pelanggan UPM.

 

Klik : MULA Kajian Kepuasan Pelanggan

 

Segala kerjasama dan keprihatinan YBhg. Dato'/Prof./Dr./Tuan/Puan dalam meluangkan masa mengisi kajian kepuasan pelanggan UVH amatlah dihargai dan didahului dengan ribuan terima kasih.

 

Nota : Pengisian Kajian Kepuasan Pelanggan Atas Talian adalah termasuk Staf, Pelajar & Orang Awam.

Sekian

 

'BERILMU BERBAKTI'

 

Dilampirkan beberapa program CENTRAS sepanjang bulan september 2018 bagi hebohan di laman web PTJ
 
1) Basic Canine Dentistry Workshop ( 11-13 September 2018)
2) Advanced Feline Dentistry Workshop (14 September 2018)
3) Intensive Hands-on Training on Orthopedic Surgery (All About Knee) (21-23 September 2018)
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
 
2018 MERDEKA AWARD LAUREATE TALK - Prof Dr Mohd Hair Bejo
 
Check out on Eventbrite!

Date: Fri, Sep 21 • 11:00 GMT+08:00

Location: Level 3, Suria KLCC, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 50088

https://www.eventbrite.com/e/2018-merdeka-award-laureate-talk-by-prof-dr-hair-bejo-tickets-49975083821?aff=eand 
Dimaklumkan, Seminar Projek Ilmiah Tahun Akhir/ Disertasi/ Projek Bacelor Semester 1 Sesi 2018/2019 akan diadakan seperti butiran berikut :
 
Tarikh : 18 - 20 September 2018 (Selasa - Khamis)
Masa : 8.00 pagi - 5.00 petang
Tempat : Auditorium (Kump. A)
                Bilik Jemaah (Kump. B)
 
Majlis Pembukaan
 
Tarikh : 18 September 2018 (Selasa)
Masa : 8.00 pagi
Tempat : Auditorium
 
Sehubungan dengan itu, semua adalah dijemput hadir ke seminar ini.  Manakala bagi majlis pembukaan, Panel Penilai, pelajar Tahun Akhir (DVM 5) dan penjaga masa diwajibkan hadir pada tarikh & masa tersebut.
 
Sekian, perhatian dan kerjasama YBhg. Prof./Dato'/Datin/Tuan/Puan dalam perkara ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
Salam sejahtera,
 
Dengan hormat saya merujuk kepada perkara diatas.
 
Dengan ini dimaklumkan bahawa Fakulti akan menganjurkan Majlis Ikrar dan Penyampaian Hadiah FPV ke-41 seperti butiran berikut:
 
Tarikh: 28 Oktober 2018 (Ahad)
Masa: 2.30 petang
Tempat: Auditorium FPV
 
Sehubungan itu tuan/puan dengan ini dijemput dengan penuh takzim untuk hadir bersama-sama meraikan majlis tersebut. Kehadiran tuan/puan amatlah dialu-alukan dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
 
Sukacita dijemput YBhg.Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan untuk hadir bersama-sama memeriahkan Pesta Konvo 2018 (Pameran Fakulti) yang akan berlangsung pada:
 
Tarikh: 25 Oktober - 31 Oktober 2018
Masa: 9.00 pagi - 5.00 petang
Tempat: Kompleks Akademik A, (KAA)
 
Kehadiran YBhg.Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan amatlah dialu-alukan dan bersama ini dilampirkan jadual bertugas pesta konvo (pameran fakulti) untuk makluman bersama.

Salam Sejahtera Warga FPV,

 
Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar (KSRV) ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Perayaan Deepavali kepada rakan-rakan yang beragama Hindu. Semoga dengan pesta cahaya tahun ini, menguatkan lagi hubungan kekeluargaan, persaudaraan dan perpaduan sesama kita semua....
 
Bagi rakan-rakan yang lain, selamat bercuti dan ambil lah peluang bersama ahli keluarga, saudara mara dan rakan taulan. Semoga hubungan silaturrahim kita terus berkekalan.
 
Dr Hafandi Ahmad
Pengerusi Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar
YBhg. Prof./Dr/Tuan/Puan,
 
Sukacita warga Fakulti ingin merakamkan ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada YBhg Prof. Dato' Dr Mohd Hair Bejo, Dekan kita yang telah menerima Darjah Kebesaran Dato' Sultan Sharafuddin Idirs Shah (DSIS) yang membawa gelaran Dato' daripada Sultan Selangor, DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Baginda Ke-73.
 
Sekian untuk makluman, terima kasih.
Sukacita dimaklumkan bahawa, Kelab Sukan Dan Rekreasi Veterinar (KSRV),  Fakulti Perubatan Veterinar dengan kerjasama Pusat Pengurusan Wakaf, Zakat dan Endowmen (WAZAN) akan mengadakan Majlis Ceramah Santai Bersama Pencetus Ummah (PU) Azman Syah Bin Alias seperti butiran berikut :
 
Majlis       : Ceramah Santai Bersama PU Azman (Juara Pencetus Ummah Musim ke-2/2014)
Tajuk        : 'REZEKI DAN KERJAYA JALAN KE SYURGA'
Tarikh      : 17 Disember 2018 (Isnin)
Masa       : 9.00 pagi - 11.30 pagi
Tempat    : Auditorium, Fakulti Perubatan Veterinar.
 

Sehubungan dengan itu, pihak KSRV menjemput semua warga UPM untuk hadir bagi mengimarahkan program yang penuh keberkatan ini, In Sha Allah.  Pihak kami ada menyediakan cenderamata kepada 100 peserta yang terawal pada program itu nanti.

 
Datanglah berama-beramai.
Good day to Lecturer and Staff, it is with great pleasure that we write to invite you to the Vet Dinner 2019 on the 2nd March 2019 (Saturday) at BoraOmbak Marina, Putrajaya. 
 

Vet Dinner 2019: Colours of Malaysia🌈🏵

 
Theme: Cultural Night
Venue: BoraOmbak Marina, Putrajaya
Date: 2nd March 2019 (Saturday)
Time: 8 - 10 p.m.
 
Payment:
Dvm 1-5: RM70
Lecturer or staff: RM80
Method of Payment: (Secara Ansuran) 
First phase payment: RM30 (latest by 24th Dec)
Second phase payment: RM30 (latest by 24th Jan)
Third phase payment: RM20 (latest by 10th Feb)

Salam Sejahtera,

Pelanggan yang dihormati,

Dimaklumkan bahawa operasi Perkhidmatan Pesakit Luar bagi Haiwan Avian & Eksotik di Hospital Veterinar Universiti akan ditutup pada 24 Disember 2018 (Isnin) dan akan kembali beroperasi seperti biasa pada 26 Disember 2018 (Rabu) bagi memberi laluan sempena sambutan Hari Natal bagi pekerja bukan muslim.

Selamat Menyambut Hari Natal kepada orang bukan muslim

Sekian, terima kasih.

 

Pelanggan yang dihormati,

Harap maklum bahawa  operasi Unit Pesakit Luar, Kaunter Haiwan Kesayangan pada hari Sabtu akan ditangguhkan buat sementara waktu bermula 1 Januari 2019 sehingga Februari 2019 atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan dan waktu Operasi semula bagi Klinik Haiwan Kesayangan pada hari Sabtu akan dimaklumkan kemudian. Sebarang kesulitan yang dihadapi oleh para pelanggan UVH amatlah dikesali.

 Sekian, terima kasih.

Para Pelanggan yang dihormati,

Hospital Veterinar Universiti (UVH) kini dalam usaha untuk menjalani proses menaik taraf Sistem Pengurusan Rekod Perubatan Elektronik Versi 1.2 bermula 18 Februari 2019 (Isnin) pada jam 8:00 Pagi. Oleh yang demikian, pihak kami menjangka akan berlaku kesulitan kepada para pelanggan dalam proses ini nanti. Kami menghargai atas kerjasama daripada Tuan/Puan.

Sekian, terima kasih

 

Timbalan Dekan Hospital, Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia

Pelanggan yang dihormati,

Berkuatkuasa 7 Januari 2019, Hospital Veterinar Universiti akan mengenakan pendahuluan caj perkhidmatan (Pesakit Luar Haiwan Kesayangan) sebanyak RM50.00 (minimum) ke atas semua kes rawatan dan perkhidmatan sewaktu pendaftaran kes.

Pihak kami akan sentiasa berusaha jalan yang terbaik untuk mengelakkan sebarang kesulitan berlaku kepada pelanggan. Justeru itu, kerjasama yang diberikan oleh pihak pelanggan didahului dengan ucapan terima kasih.

VETERINARY DERMATOLOGY SEMINAR

 

Malaysian College of Veterinary Specialist (M) Sdn. Bhd. (MCVS) in collaboration with Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the "Veterinary Dermatology Seminar". The details of the program are as follows:Date    : 29 January 2019 (Tuesday)

Time   :  12.00 pm - 5.00 pm

Venue : Bilik Jemaah, Faculty of Veterinary Medicine 

Link    : https://goo.gl/forms/0dXprTR1GYDufEDn1

 

Kindly fill up the google form 
 https://goo.gl/forms/0dXprTR1GYDufEDn1
 and send to us latest by 24
 January 2019 (Thursday)
. 
We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who might be interested to attend.
 
Thank you

Sukacita dimaklumkan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia akan mengadakan Majlis Amanat YB Menteri Pendidikan Malaysia 2019 pada 14 Januari 2019 (Isnin) jam 9.00 pagi bertempat di Dewan Besar, Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, UPM.

 

Justeru itu, jawatankuasa penganjur amat berbesar hati menjemput YBhg. Dato'/Datuk/Datin Paduka/Prof./Tuan/Puan untuk turut hadir ke majlis tersebut.

 

Sekian, harap maklum dan terima kasih.

 

 

Ketua

Bahagian Perhubungan Korporat

Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi

UPM

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

 

Sukacita dimaklumkan bahawa Fakulti akan mengadakan Bengkel Asas Hematologi Haiwan pada:-

 

Tarikh     :    22 Februari  2019 (Jumaat)

Masa       :    9.00 pagi - 12.00 t/hari

Tempat   :    Bilik Jemaah, FPV

 

Sehubungan dengan itu, Tuan/Puan adalah dijemput hadir ke Sesi Bengkel tersebut yang akan disampaikan oleh Prof. Madya Dr. Hazilawati Hamzah.  

 

Mohon kerjasama memaklumkan kehadiran melalui email  selewat-lewatnya pada   4  Februari 2019 (Isnin). 

 

Perhatian dan kerjasama daripada pihak Tuan/Puan dalam perkara ini amat dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih.

 

Sekian.  

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dengan segala hormatnya dimaklum bahawa Bahagian Keselamatan akan mengadakan Pelekat Kenderaan Pegawai / Agensi Luar bagi tahun 2019 – 2020 pada tarikh seperti berikut:

 

22 Januari 2019                  -      Pengeluaran secara berkelompok

                                                Pelekat Kenderaan Pegawai 2019-2020

                                                (wakil PTJ diminta hadir untuk mengambil Pelekat

                                                Kenderaan di Kaunter Keselamatan)

 

29 Januari 2019                  -      Pengedaran secara individu

                                                Pelekat Kenderaan Pegawai 2019-2020

 

                                                Permohonan Pelekat Kenderaan Agensi Luar

                                                2019 – 2020

 

 

Bagi Pegawai / Agensi Luar yang ingin memohon pelekat kenderaan dikehendaki mengisi dengan lengkap Borang Permohonan Pelekat Kenderaan Staf UPM (OPR/BKU/BR01/PELEKAT 01) / Borang Permohonan Pelekat Kenderaan Agensi Luar (OPR/BKU/BR01/PELEKAT 03).  Bagi pegawai sambilan, pelekat Agensi Luar hanya dibenarkan memohon satu (1) pelekat kenderaan sahaja samada kereta atau motosikal dan disertakan salinan Kad Kampus yang terkini.

 

Borang Permohonan Pelekat Kenderaan boleh dimuat turun dari laman web Bahagian Keselamatan www.bku.upm.edu.my (muat turun borang).  Semua pegawai hanya dibenarkan memohon dua (2) pelekat kenderaan kereta dan dua (2) pelekat kenderaan motosikal.

NOTIS GANGGUAN PERKHIDMATAN

 

Warga UPM yang dihormati,

Dimaklumkan notis gangguan perkhidmatan seperti berikut:-

 

Tempoh                  :       Pada 25 Januari 2019 (Jumaat) - Mulai jam 5.30 petanag hingga 12.00 tengah malam.

Lokasi                    :       UPM

Sistem terlibat       :       Infrastuktur Server dan Storan Putra Cloud.

Kawasan terlibat    :       Kampus UPM Serdang dan Bintulu.

Impak                    :       Sistem yang berada di Putra Cloud tidak dapat dicapai dalam tempoh gangguan (SMP, HiStaf, Ekolej, HrPortal, iCome)

Sebab Gangguan     :       Pengemaskinian/naiktaraf firmware infastruktur Server dan pemasangan serta konfigurasi server tambahan. 

Status Semasa        :      Makluman Awal

 

Sebarang kemusykilan, sila hubungi iDEC Helpdesk di talian 03-8947 1990 atau emel kepada idec_helpdesk@upm.edu.my

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

KRISHNAN MARIAPPAN

Ketua 
Bahagian Perancangan dan Governan

Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC)

Universiti Putra Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Dimaklumkan Audit Dalaman merupakan salah satu keperluan dalam Standard Sistem Pengurusan Kualiti (QMS) ISO 9001:2015 yang perlu dipatuhi bagi mengekalkan pensijilan QMS di Universiti Putra Malaysia (UPM).  UPM telah dipersijilkan ISO 9001 bermula tahun 1999 iaitu pensijilan terasing mengikut setiap Pusat Tanggungjawab (PTJ).  Pada ketika itu, pelaksanaan audit dalaman diurus oleh PTJ masing-masing.

 

Bermula tahun 2011, dengan satu pensijilan (penggabungan 28 sijil ISO) UPM telah melaksanakan audit dalaman secara berpusat sehingga tahun 2018.  Terima kasih di atas kerjasama dan komitmen semua PTJ yang telah sama-sama menjayakan tindakan bagi memastikan pengekalan satu pensijilan ISO 9001 UPM selama 7 tahun (2011-2018).  

 

Justeru bagi memastikan pemantauan pelaksanaan yang lebih berkesan, Jawatankuasa Kualiti UPM pada 6 Februari 2018 telah membuat keputusan untuk melaksanakan audit dalaman secara terasing (descentralize audit) iaitu dilaksanakan oleh PTJ masing-masing mulai tahun 2019.  Melalui pelaksanaan ini, pemahaman dan kebertanggungjawaban terus dapat dilaksana di PTJ sebagaimana pelaksanaan sebelum satu pensijilan.  

 

Persediaan ke arah pelaksanaan audit dalaman secara terasing telah bermula tahun 2018 iaitu pelaksanaan beberapa siri kursus audit dalaman bertujuan untuk memantapkan kemahiran juruaudit dalaman sedia ada dan juga menambah bilangan juruaudit dalaman PTJ baharu.  Selain itu, pelaksanaan semakan kendiri secara terancang juga telah dilaksana oleh PTJ.

 

Sehubungan itu, bagi memastikan pelaksanaan audit dalaman di PTJ (descentralize audit) dilaksana secara teratur dan berkesan, ringkasan pelaksanaan audit dalaman ini telah dibentangkan semasa Mesyuarat Jawatankuasa Kualiti UPM kali ke-42 pada 21 Disember 2018 serta perincian tindakan akan diteliti bersama PTJ semasa Taklimat Pemantapan Pengurusan Audit Dalaman yang akan diadakan pada 31 Januari 2019.

Salam Sejahtera Warga Fakulti Yang Di Hormati Sekalian...

 
Sempena dengan Perayaan Tahun baru Cina yang akan disambut beberapa hari lagi, Kelab Sukan Dan Rekreasi Veterinar ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Cina kepada yang menyambutnya.
 
Ucapan setinggi penghargaan diatas sumbangan buah limau oleh individu atau kumpulan-kumpulan yang pastinya memberi erti penuh makna dan semangat persahabatan. Semoga dengan perayaan yang bakal disambut akan menjadikan kita lebih akrab dan ikatan persahabatan ini melebihi perbezaan agama dan budaya.
 
Kepada yang pulang ke kampung halaman, berhati-hati dan patuhi peraturan lalulintas bagi menjamin perjalanan yang selamat.
 
Kami juga mengharapkan sokongan semua ahli dalam menjayakan aktiviti-aktiviti yang telah dirancang bagi tahun 2019 ini.  Semoga apa yang telah kita rancang akan berjaya dilaksanakan .
 
Terima kasih dan Gong Xi ! Gong Xi!
 
happy-chinese-2019-new-year-260nw-1250000554.jpg

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Dr/Tuan/Puan,
 
Dengan hormatnya perkara di atas dirujuk.
 
Sukacita dimaklumkan bahawa 3 orang Pensyarah Kanan Fakulti telah berjaya dalam permohonan kenaikan pangkat ke jawatan Profesor Madya DS54, iaitu:-
 
 1. Prof. Madya Dr Lokman Hakim Idris, JSPV (1 Januari 2019);
 2. Prof. Madya Dr Lau Seng Fong, JPKV (1 Januari 2019); dan
 3. Prof. Madya Dr Hafandi Ahmad, JSPV (1 Februari 2019).
Tahniah semua.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Sukacita dimaklumkan bahawa Fakulti dengan kerjasama VETERNAK akan menganjur aktiviti Ceriathon pada 14 Feb 2019 (Khamis) bermula pada pukul 3.45 petang.

 

Berikut adalah aturcara program:

 

3.45 petang

:

Ketibaan pelajar dan staf FPV

 

3.50 petang

:

Ketibaan Dekan, FPV

4.00 petang 

:

Aktiviti Senamrobik

4.20 petang

:

Ucapan Aluan Dekan, FPV

 

4.30 petang

:

Aktiviti menanam pokok oleh ahli pengurusan dan wakil pelajar

 

 

:

Pelajar dan staf yang lain mula menjalankan aktiviti gotong royong

 

6.30 petang

:

Minum petang dan Bersurai

ANIMAL PRODUCTION AND HEALTH ECONOMICS SEMINAR

 

International Society of Economics and Social Science In Animal Health-South East Asia (ISESSAH - SEA) in collaboration with Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the "Animal Production and Health Economics Seminar". The details of the program are as follow:

 

Date    : 20th February 2019 (Wednesday)

Time   :  2.00 pm - 4.00 pm

Venue : Bilik Seminar, Faculty of Veterinary Medicine 

Link    : https://goo.gl/forms/pY3haZ6rJDEcdRmy2 (limited to 60 participants only)    

 

Kindly fill up the google form via this link 
https://goo.gl/forms/pY3haZ6rJDEcdRmy2 to confirm your attendance
 latest by 18th Februa
ry 2019 (Monday)
. 
We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who might be interested to attend.
 
Thank you

JEMPUTAN MENGHADIRI PROGRAM DOGATHON™ 2019

 

Dengan segala hormatnya merujuk perkara di atas, sukacita dimaklumkan bahawa Ahli Jawatankuasa Persatuan Veternak dan Zoologico 2018/2019, Fakulti Perubatan Veterinar, akan menganjurkan ‘Program Dogathon TM 2019, seperti butiran berikut;

 • Tarikh :  24 Februari 2019 (Ahad)
 • Masa   :  6.30 pagi – 2.00 petang 
 • Tempat :  Bukit Ekspo, Universiti Putra Malaysia

Sehubungan dengan itu, saya dengan rasa berbesar hati ingin menjemput Dr untuk menghadiri program Dogathon™ 2019 seperti butiran di atas.

Untuk makluman program ini bertujuan untuk:

 1. Memupuk ciri-ciri “GSA (Generic Social Attributes)” dikalangan pelajar yang dikehendaki oleh Kementerian Pengajian Tinggi seperti kerja berpasukan, kepimpinan, kemahiran berkomunikasi serta etika dan moral profesional.
 2. Memperkenalkan Fakulti Perubatan Veterinar kepada pemilik haiwan dan masyarakat umum dari aspek misi, fungsi, penyelidikan  dan perkhidmatan Hospital Veterinar untuk meningkatkan persepsi masyarakat terhadap UPM.
 3. Memupuk semangat cintakan haiwan kesayangan.
 4. Mengutip derma untuk disumbangkan kepada projek pengasian haiwan terbiar oleh Fakulti Perubatan Veterinar.
 5. Memberi peluang kepada para pencinta haiwan untuk bertemu dan bertukar pendapat antara satu sama lain.

 

 

 

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
Adalah dimaklumkan bahawa penutupan jalan berkala akan dilakukan di kawasan sekitar Wad Haiwan Besar, JPPHLE bagi memastikan keselamatan staf, pelajar, pelanggan UVH, orang ramai dan haiwan residen.
 
Penutupan akan dilakukan setiap hari bermula jam 8.00 pagi sehingga jam 10.00 pagi semasa kerja-kerja pembersihan dan melepaskan residen ke kawasan paddock dilakukan. Beberapa kejadian yang hampir membawa kepada kemalangan telah dilaporkan, dan langkah ini diharapkan dapat mengelakkan kejadian tidak diingini daripada berlaku. 
 
Sehubungan dengan itu, kerjasama daripada semua pihak adalah amat dihargai dan sebarang kesulitan amat dikesali. Kerjasama semua didahului dengan ucapan jutaan terima kasih. 
 
Sekian, terima kasih. 
 
Yang menjalankan amanah,
KJ JPPHLE
"Malaysia Technology Expo 2019" Putra World Trade Centre Kuala Lumpur.
 
 
Kuala Lumpur 23-02-2019 - Fakulti Perubatan Veterinar telah memenangi pingat emas di "Malaysia Technology Expo 2019" yang berlangsung di PWTC dengan tajuk projek " Kesedaran Penyakit Zoonotik Sekolah "
 
Hadiah telah disampaikan oleh Yg. Berhormat Isnaraissah Munirah Majilis beliau adalah Timbalan Menteri MESTECC .

Dear Colleagues,

 

We are delighted to invite you to attend the  International Congress on One Health & AAVS-MyOHUN-WPSA (Malaysia)-SEAOHUN Meetings 2019 in Marriott Putrajaya Hotel, Malaysia, from 24 - 28 June 2019.

 With the conference's theme of "Enhancing Global Health and Wealth", we like to call for abstract submissions for oral or poster presentation under the following but not limited to the tracks below:

 1. One Health 
 2. Poultry

The deadline for abstract is before 30 APRIL 2019. Please submit your abstract to icooh2019@gmail.com

 

For any inquiries, please email ICOOH2019 Secretariat at icooh2019@gmail.com.

We look forward to welcoming you to the congress!    

 

ICOOH Secretariat 

http://myohun.com/v2/icooh-2019/

http://www.vet.upm.edu.my/v

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Y. Bhg. Prof./ Prof. Madya./ Dr./ Tuan/ Puan,

 
Sukacita dimaklumkan bahawa Vetsport kembali lagi untuk tahun 2019. Temasya sukan ini akan bermula pada 8 Mac 2019 sehingga 21 April 2019. Pelbagai acara sukan dan permainan akan dipertandingkan pada tahun ini.
 
Saya sebagai Penasihat Vetport 2019 ingin menjemput penyertaan daripada staf dan alumni untuk turut serta memeriahkan acara sukan tahun ini.
 
Dilampirkan adalah jadual semua acara sukan yang dipertandingkan. Tuan/puan dijemput untuk mendaftar untuk mewakili pasukan staf/alumni di google sheet berikut:
 
 
Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh hubungi saya.
 
"Show them age is just a number"
 
Terima kasih.
 
Nik
Penasihat Vetsport 2019

BOOK LAUNCHING EVENT "SWINE DISEASE IN ASIA -  A PRACTITIONER'S BOOK"

 

Rhone Ma Sdn. Bhd. in collaboration with Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the Book Launching Event "Swine Disease In Asia -  A Practitioner's Book". The details of the program are as follows:

 

Date    : 27 March 2019 (Wednesday)

Time   :  9.00 am - 1.00 pm

Venue : Auditorium, Faculty of Veterinary Medicine 

Seat    : Limited to 100 seats only!

Link    : https://goo.gl/forms/38UqD44i9huthGmz1

 

Kindly fill up the google form 
 https://goo.gl/forms/38UqD44i9huthGmz1 
and send to us latest by 20
 March 2019 (Wednesday)
. 
We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who might be interested to attend

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Dr/Tuan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa pihak UPM telahpun meluluskan kenaikan pangkat En. Kamarzaman Ahmad, JPMV dari jawatan Pembantu Makmal, Gred C22 ke gred C26 berkuatkuasa mulai 1 Mac 2019.
 
Rezeki orang nak bersara.  Tahniah Tuan Kamal.
 
Sekian, untuk makluman. Terima kasih.

Lawatan sambil belajar daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Timur Johor, maklumat lawatan seperti berikut ;

 • Tarikh : 22 Mac 2019 (Jumaat)
 • Masa : 9.00 - 10.30 pagi
 • Bilangan peserta : 73 pelajar/ 7 guru pengiring.
Seminar Biosekuriti dan Biokeselamatan Siri I yang akan diadakan pada:
 
Tarikh: 2 April 2019 (Selasa)
Masa: 2.00 - 5.00 petang
Tempat: Bilik Jemaah, Fakulti Perubatan Veterinar UPM
Penceramah: Dr. Nor Yasmin Abd. Rahaman
To UPM FPV Lecturers, Clinicians and Staff,
 
You are cordially invited to the appreciation dinner, "Makan Makan", at 6pm in FPV Foyer on 2nd April 2019. 
 
We, the students of DVM 5 are organising this dinner to express our gratitude to all the lecturers, clinicians, staff and all who have helped us get this far. All expenses are paid for and the dress code is casual. 
 
We would be humbled by your presence as we prepare for the next chapter of our lives. The invitation card and tentative are as attached. Please RSVP in the following Google form; https://forms.gle/cnf2Z8XDAxjHo36XA
 
Hope to see you there!

YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Mr./Mrs./Ms.,

 

INVITATION TO ATTEND INTERNATIONAL CONGRESS ON ONE HEALTH & AAVS-MyOHUN-WPSA (MALAYSIA)-SEAOHUN MEETINGS 2019

 

We are delighted to invite you to attend the  International Congress on One Health & AAVS-MyOHUN-WPSA (Malaysia)-SEAOHUN Meetings 2019 in Marriott Putrajaya Hotel, Malaysia, from 24 - 28 June 2019.

 

 With the conference's theme of "Enhancing Global Health and Wealth", we like to call for abstract submissions for oral or poster presentation under the following but not limited to the tracks below:

 

 1. One Health 
 2. Poultry

 

The abstract guideline is attached for your reference. The deadline for abstract is before 30 APRIL 2019. Please submit your abstract to icooh2019@gmail.com

 

For any inquiries, please email ICOOH2019 Secretariat at icooh2019@gmail.com.

We look forward to welcoming you to the congress!    

 

ICOOH Secretariat

 

http://myohun.com/v2/icooh-2019/

http://www.vet.upm.edu.my/

 

Thank you. 

Tahniah !! Prof. Dr Jalila Abu, Ketua Jabatan Pengajian Klinikal Veterinar telah dinaikkan pangkat dari jawatan Profesor Madya ke jawatan Profesor VK7 berkuatkuasa mulai 1 Februari 2019.

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera,

 

 YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato'/Tuan/Puan,

 

Dengan hormatnya saya merujuk kepada emel dibawah. 

 

Pejabat TNC JINM akan mengadakan Anugerah Jaringan dan Komuniti Berimpak Tinggi 2019 (ICAN 2019) pada 25 April 2019 dan sehubungan dengan itu, Fakulti perlu mencalonkan Projek Industri Terbaik Kategori Pegawai Bukan Akademik dan Kategori Pelajar.

 

Sekiranya Tuan/Puan berminat untuk menyertai pertandingan ini atau ingin mencalonkan mana-mana staf, mohon maklumkan kepada kami JK JINM FPV di emel berikut: nurulalwani@upm.edu.my (Pn Nurul Alwani)sebelum 8 April 2019 (Isnin).

 

Dilampirkan juga borang pencalonan bagi tindakan seterusnya.

 

Kerjasama dari pihak Tuan/Puan amat kami hargai.

 

Terima kasih.

 

Rozaihan

Penyelaras JK JINM FPV

To Prof./Assoc. Prof./Dr./Mr./Ms :   

It has been a rising concern amongst many people in Malaysia in which they claimed that students in professional courses are unable to portray their talents due to their busy school schedules. 

 

This event aims to showcase the talents of students in the Faculty of Veterinary Medicine as well as to encourage unity within the faculty. 

 

The involvement of staffs, lecturers, doctors from the Faculty of Veterinary Medicine as well as the involvement of doctors and staffs from the University Veterinary Hospital of Universiti Putra Malaysia would greatly benefit everyone and strengthen the bonds between each and every person involved.

 

Along with this email, there is the tentative n of our programme .

 

Therefore we hope you can attend the event to make this event merrier!😊

Assalamualaikum wbt. & Greetings.

 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Mr./Mrs./Ms.,

 

INVITATION "11th MAVP SCIENTIFIC CONFERENCE 2019"

 

Malaysian Association of Veterinary Pathology (MAVP) will be organising the 11th MAVP Scientific Conference 2019. The details of the program are as follows:

 

Date    : 26-28 July 2019

Venue : Hotel Perdana, Kota Bharu, KELANTAN

Link    : http://www.mavpconference.com/

 

We would appreciate if you could pass this announcement to your students and colleagues who might be interested to attend.
 
Thank you
 
AZLAN B. CHE' AMAT
b/p, Organizing Committee

YBhg. Prof/Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan.

Dengan segala hormatnya merujuk perkara di atas.

Dimaklumkan bahawa satu lawatan kerja rasmi daripada Jabatan Kerja Raya Malaysia (JKR) bersama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) ke Fakulti Perubatan Veterinar dan Hospital Veterinar Universiti adalah seperti butiran berikut;

Tarikh : 12 April 2019

Masa : 9.00 Pagi - 12.00 Tengahari

Tempat :  Bangunan FPV dan UVH (Perincian seperti lampiran tentatif di bawah)

Sehubungan itu, hebahan emel ini bertujuan sebagai makluman dan tindakan bersama untuk warga FPV agar memastikan setiap kawasan persekitaran berkerja pada kawasan bangunan blok Akademik dan Hospital Veterinar Universiti berada dalam keadaan bersih, teratur dan terkawal agar sepanjang program lawatan ini berjalan dengan lancar dan sempurna.

Segala kerjasama dan perhatian daripada YBhg. Prof/Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan dalam perkara ini didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 

 

Dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara tersebut di atas.

Sehubungan itu, Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi jawatan seperti di bawah :

 

1)Pegawai Veterinar , GV41
 
Tarikh tutup iklan adalah : 10 Mei 2019 
 
Maklumat lanjut berkaitan jawatan yang dikeluarkan adalah seperti di lampiran. Mohon majukan borang dan dokumen lengkap (Kad Pengenalan, sijil kelahiran, sijil berhenti sekolah, sijil kelayakan dan sijil-sijil lain yang berkaitan) ke Pejabat Timbalan Dekan Hospital Veterinar Universiti.

JEMPUTAN UNTUK KE ACARA SUKANEKA DAN MAJLIS PENUTUP “VETSPORTS SERIES 2019”

 

Dengan segala hormatnya Persatuan Mahasiswa Fakulti Perubatan Veterinar (VETERNAK),

sedang menjalankan ‘VETSports Series 2019’ yang berlangsung daripda 8 Mac hingga 21 April 2019 yang melibatkan penyertaan daripada Pelajar Doktor Perubatan Veterinar dan staf Fakulti Perubatan Veterinar.

 

2. Bersempena dengan program kesukanan ini, kami dengan rasa berbesar hati ingin

menjemput Y. Bhg. Prof./ Prof. Madya./ Dr./ Tuan/ Puan menghadiri Majlis Penutup Vetsports Series 2019. Butiran majlis adalah seperti berikut:

 

Tarikh         : 21 April 2019 (Ahad)

Masa            : 8.00 pagi

Tempat        : Gelanggang Bola Keranjang, K17

 

3. Antara objektif program ini adalah untuk :-

Menjadi sebuah medium untuk merapatkan tali silaturahim antara pelajar, staf, dan warga

Fakulti Perubatan Veterinar yang terdiri daripada pelbagai latar belakang ke arah mendukung

aspirasi 1 Malaysia. Selain itu, ianya juga menggalakkan pendedahan kepada pelajar untuk

menganjurkan program kokurikulum dan memberi peluang kepada pelajar untuk menimba

pengalaman dalam pengurusan sesuatu program dalam sesebuah organisasi. Seterusnya,

program ini diharapkan dapat mengasah bakat kepimpinan bukan sahaja dalam kalangan

pelajar yang terlibat dalam penganjuran aktiviti ini tetapi juga dalam kalangan pelajar yang

turut mengambil bahagian dalam aktiviti ini.

 

4. Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi pengarah Vetsports Series 2019, saudari Nursyifa Atiqah Yeoh Binti Muhammad Hadi Yeoh pada talian 012-4946981.

 

5. Dilampirkan juga tentatif program dan peraturan acara sukaneka.

 

6. Segala kerjasama dan pertimbangan daripada pihak Y. Bhg. Prof./ Prof. Madya./ Dr./ Tuan/ Puan, saya dahului dengan ucapan terima kasih.Sekian.

Yang menjalankan tugas,

 

NURSYIFA ATIQAH YEOH BINTI MUHAMMAD HADI YEOH

Pengarah ‘VETSports Series 2019’,

Fakulti Perubatan Veterinar,

Universiti Putra Malaysia.

No Tel : 012-4946981

Dimaklumkan Fakulti akan menganjurkan Jemputan Ceramah Kesedaran Gangguan Seksual seperti butiran berikut:

Tarikh:10 Mei 2019

Masa: 3.00 petang

Tempat: DKV A,  FPV

Penceramah: 

Puan Rafidah Sadarudin
Timbalan Ketua Bahagian
Bahagian Kaunseling UPM
Universiti Putra Malaysia
Sehubungan itu, semua warga Fakulti dijemput untuk hadir ke program ini dan semoga ianya bermanfaat untuk semua.

Atas kehadiran dan kerjasama saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Dr/Tuan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Prof. Madya Dr. Nurul Hayah Khairuddin (JPPHLE) telah diluluskan permohonan kenaikan pangkat dari jawatan Pensyarah Kanan ke jawatan Profesor Madya berkuatkuasa mulai 1 April 2019.
 
Tahniah.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Pelanggan yang dihormati,

Harap maklum perubahan waktu pendaftaran pelanggan di Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar UPM mulai 06 Mei sehingga 04 Jun 2019 adalah seperti berikut :

Isnin - Khamis 

8:00 Pagi - 3:00 Petang [Waktu Rehat = 1:00 - 1:30 Petang]

Jumaat

8:00 Pagi - 11:00 Pagi [Waktu Rehat = 12:45 Tengahari - 2:45 Petang] & Bahagian Petang, Klinik dibuka untuk kes yang diberi temujanji khas untuk rawatan susulan sahaja.

Sekian Terima Kasih. Selamat Menyambut Ibadah Puasa di Bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada Muslim

Ahli Pengurusan UVH, FPV

Sukacita dimaklumkan bahawa sebagaimana setiap tahun, KSRV akan menganjurkan Program Majlis Iftar dan Solat Tarawih di Fakulti dan pada kali akan diadakan pada:-

Tarikh: 15 Mei 2019 bersamaan 10 Ramadhan 1440H (Rabu)
Masa: 7:00 malam
Tempat: Foyer Utama, FPV

Sekali lagi pihak KSRV telah menjemput Anak-Anak Yatim dari Pusat Kebajikan Islam Peribadi Mulia Kajang Selangor yang berumur antara 2 tahun hingga 17 tahun seramai 40 orang.

Sehubungan dengan itu, saya mewakili KSRV menjemput seluruh warga Fakulti dan keluarga untuk turut sama hadir memeriahkan lagi majlis ini. Kepada yang ingin membawa potluck, amatlah dialu-alukan dan jangan lupa sila bawa sejadah masing-masing.

Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “42nd Seminar on Recent Advances in Animal Health and Production". The details of the seminar are as the following:

 

Date                            : 14th June 2019 (Friday)

Time                           : 8.15 am – 4.30 pm 

Venue                         : Auditorium, Faculty of Veterinary Medicine, UPM

Fees                           : RM 80

Registration Link      : https://forms.gle/L6ardzGziAPhE3C2A

 

For further information, please refer to the brochure as attached. Kindly indicate your attendance by completing the online form latest by 28th May 2019 (Tuesday). We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to attend.

 

Pelanggan yang dihormati, Harap maklum tarikh pengoperasian perkhidmatan di Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar UPM bagi hari perayaan AidilFitri 2019 adalah seperti berikut :

Haiwan Kesayangan

Tutup : 5-9 Jun 2019

Buka : 10 Jun 2019

 

Haiwan Besar, Avian & Eksotik

Tutup : 4-9 Jun 2019

Buka : 10 Jun 2019

 

Selamat Menyambut hari perayaan AidilFitri 2019

Ahli Pengurusan UVH, FPV

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

 
YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Dr/Tuan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa YBhg. Prof. Dr Zunita Zakaria telah berjaya dalam permohonan kenaikan pangkat dari jawatan Profesor Madya ke jawatan Profesor berkuatkuasa mulai 1 April 2019.
 
Tahniah

Dengan segala hormatnya merujuk perkara tersebut di atas.

 

Adalah dimaklumkan bahawa Penutupan Operasi  Klinik Haiwan Kesayangan dan Klinik Avian Eksotik/Unit Ambulatori, Hospital Veterinar 

Universiti sempena cuti Hari Raya Aidil Fitri bagi tahun 2019 seperti jadual di bawah :

 

BAHAGIAN

TARIKH PENUTUPAN KLINIK

Klinik Haiwan Kesayangan

7 Jun 2019 (Jumaat)

 

Klinik  Avian dan Eksotik dan Unit Ambulatori

4 & 7 Jun 2019 (Selasa & Jumaat)

 

Cuti Umum Hari Raya : 

 

5 & 6 Jun 2019 (Rabu & Khamis)

 Sekian untuk makluman dan perhatian tuan/puan.

Dimaklumkan bahawa Kajian Kepuasan Pelanggan UPM secara dalam talian telah boleh digunakan bermula 26 Mac 2018. Sistem ini boleh diakses terus melalui pautan di sini menggunakan pelayar di komputer dan telefon pintar.

1.    Prasiswazah

2.    Siswazah 

3.    Penyelidikan dan Inovasi

4.    Perkhidmatan Sokongan

Sila rujuk Garis Panduan Sementara Kajian Kepuasan Pelanggan UPM.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.
 
Ybhg. Prof./Dato'/Datuk/Dr/Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas.
 
Sukacita dimaklumkan bahawa JK Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Fakulti dengan kerjasama pihak JKKP Selangor akan menganjurkan Taklimat Hazard Identification, Risk Assessment and Risk Control (HIRARC) seperti maklumat berikut;
 
Tarikh: 19 Julai 2019 (Jumaat)
Masa: 3.00 petang - 5.00 petang
Tempat: DKV A, Fakulti Perubatan Veterinar
Taklimat oleh: En. Syarifudidin bin Seban
 
Sehubungan dengan itu, seluruh warga fakulti adalah dijemput hadir ke taklimat ini. 
 
Kehadiran bagi semua PYB Makmal/Unit adalah diwajibkan.
 
Atas perhatian dan kerjasama semua dalam perkara ini didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
 

Sukacita dimaklumkan bahawa pihak Jawatankuasa Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA), Fakulti Perubatan Veterinar (FPV) akan mengadakan satu program taklimat berkenaan Amalan EKSA. Taklimat tersebut akan dijalankan seperti berikut;

           

                        Tarikh                           : 22 Julai 2019 (Isnin)

                        Masa                            3.00 petang

                        Tempat                        : DKV A,FPV

                        Bil. Peserta                : Semua Warga Fakulti Perubatan Veterinar

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Tan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Prof. Dr Goh Yong Meng telah dilantik sebagai Timbalan Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan, UPM bagi tempoh 3 tahun mulai 1 Ogos 2019.
 
Tahniah.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Dr/Tuan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Prof. Madya Dr Hasliza Abu Hassim, Jabatan Sains Pra Klinikal Veterinar telah berjaya dengan permohonan kenaikan pangkat dari jawatan Pensyarah Kanan ke jawatan Profesor Madya berkuatkuasa mulai 1 Julai 2019.
 
Tahniah.
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
 
Tuan/Puan,
 
Perkara di atas dirujuk.
 
Mulai bulan Ogos 2019 Perlupusan Sisa Klinikal akan dijadualkan 2 kali seminggu di stor perlupusan
 
Selasa  : 3.00 petang
Jumaat : 9.00 pagi
 
Kerjasama dan perhatian dari pihak tuan/puan saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.
 
Sekian.
Assalamualaikum wbt. & salam sejahtera.
 
Dengan segala hormatnya merujuk tajuk seperti di atas.
 
Adalah dimaklumkan bahawa Audit Time Motion Study bagi Penolong Pegawai Sains di Fakulti Perubatan Veterinar akan dijalankan seperti maklumat berikut:
 
Tarikh: 7 Ogos 2019 (Rabu)
Masa : 9.00 pagi
Tempat berkumpul: Bilik Jemaah, FPV. 
 
Satu sesi taklimat ringkas akan diadakan sebelum audit dijalankan. Sehubungan dengan itu tuan/puan dimohon untuk membawa bersama dokumen tersebut pada sesi audit tersebut;
 
1) Hard copy TMS,
2) Senarai Tugas.
 
Kehadiran tuan/puan didahului dengan ucapan terima kasih.
Dengan segala hormatnya merujuk seperti tajuk di atas.
 
Dimaklumkan bahawa fakulti akan mengadakan  Taklimat Permohonan Bekalan Pakaian Keselamatan 2019 seperti butiran berikut;
 
Tarikh: 8 Ogos 2019 (Khamis)
Masa: 9.00 pagi
Tempat: Bilik Jemaah, FPV.
 
Sehubungan dengan itu, semua warga fakulti yang terlibat terutamanya yang memerlukan bantuan untuk mengisi Permohonan Bekalan Pakaian Keselamatan 2019 melalui google form https://forms.gle/RFuqQ13VR7UnHJdp8 dijemput hadir.
 
Tuan/Puan

Dengan segala hormatnya merujuk  perkara di atas

Sehubungan itu, Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi jawatan seperti di bawah :

 

1)Pegawai Veterinar, GV41 (Haiwan Ladang Eksotik)
 
Tarikh tutup iklan adalah : 23 Ogos  2019. 
 
Maklumat lanjut berkaitan jawatan yang dikeluarkan adalah seperti di lampiran. Mohon majukan borang dan dokumen lengkap (Kad Pengenalan, sijil kelahiran, sijil berhenti sekolah, sijil kelayakan dan sijil-sijil lain yang berkaitan) ke Pejabat Timbalan Dekan Hospital Veterinar Universiti.
 
Sekian terima kasih.

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera
 
YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato’/Datuk/Dr./Tuan/Puan,

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.
 
2.         Sukacita dimaklumkan seiring Visi EKSA FPV ke arah meningkatkan mutu perkhidmatan Cemerlang Melalui Persekitaran Kerja Kondusif dan semua warga Fakulti Perubatan Veterinar (FPV) adalah dijemput hadir bagi program taklimat Amalan EKSA yang dijalankan pada ;
           

TARIKH    : 22 OGOS 2019 (KHAMIS)

MASA       : 3.00 PETANG

TEMPAT   : DKV A, FPV

 

AGENDA PROGRAM EKSA FPV :

 

Masa

Agenda Program

2.50 petang

Ketibaan semua warga FPV

3.00 petang

Kata aluan Pengerusi

3.05 petang

Taklimat Penceramah EKSA
Encik Mohd Sahrizan Bin Mat Yatim

Bahagian Hal Ehwal Pelajar, UPM

5.00 petang

Selesai taklimat dan bersurai

 

KEHADIRAN adalah direkodkan sebagai Latihan.

 

 1. Tujuan taklimat ini diadakan agar seluruh warga FPV dapat menambah ilmu pengetahuandan menghayati dalam memahami falsafah, konsep, faedah dan kaedah pelaksanaan amalan EKSA bermula tahun 2019 ini dengan secara teratur dan bersistematik.

Sukacita dimaklumkan bahawa Fakulti Perubatan Veterinar UPM akan mengadakan Taklimat EMS (kertas, arkib dan e-waste) pada 30 Ogos 2019/Jumaat seperti yang di email pada 7 Ogos 2019 yang lalu ditukarkan tarikh atas sebab-sebab yang tidak dapat di elakkan. Pindaan tarikh adalah seperti butiran berikut:

 

Tarikh        :        6  September  2019 (Jumaat)

Masa           :        3.00 pm - 5.00 pm

Tempat      :        Dewan Kuliah Veterinar A (DKVA) Fakulti Perubatan Veterinar, UPM  

  

Sehubungan dengan itu, Y.Bhg. Dato'/Datin/Prof./Tuan/Puan dijemput menghadiri taklimat tersebut untuk memahami Proses penggunaan, penjimatan dan pelupusan kertas, arkib dan e-waste di fakulti.

Dengan segala hormatnya merujuk perkara tersebut diatas.

Seperti yang sedia maklum bahawa gotong royong EKSA 2019 akan diadakan sebagaimana butiran berikut:

Tarikh : 14 September 2019 (Sabtu/Esok)

Masa : 8.30 pagi

Tempat: Foyer Fakulti Perubatan Veterinar

Gotong royong ini diadakan bagi tujuan untuk menyisih, menyusun dan tagging mengikut zon kawasan yang telah ditetapkan. Mengikut siri pertama ini kawasan yang diutamakan adalah Bilik Mesyuarat, Pantri, Ruang Pejabat dan Tandas. Sehubungan itu, tuan/puan adalah dikehendaki hadir untuk program gotong royong ini.

Bersama ini disertakan Tentatif  Program untuk  rujukan dan makluman seperti di bawah :

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tentatif Gotong Royong Perdana EKSA/5S 2019

14 September 2019 (Sabtu)

Fakulti Perubatan Veterinar

 

8.30 pagi                          :         Berkumpul di Foyer Fakulti Perubatan Veterinar

8.35 pagi                          :         Bacaan Doa

                                                Taklimat oleh Pentadbiran

8.45 pagi                          :         Pembahagian Zon/petugas mengikut Zon

 Zon A : Pentadbiran

(Puan Norafzan Jaafar)

 Zon B : Akademik

(Puan Noor Saidatul Akma Abu Bakar)

 Zon C : Hospital Veterinar Universiti

(Puan Nurul Alwani Abd. Hamid)

8.50 pagi                                    :         Bergerak ke zon masing-masing

9.00 pagi – 1.00 Tengahari    :        Proses sisih/susun dan tagging dilaksanakan

                                                    

 Kawasan Utama adalah :

 Bilik Mesyuarat,   Pantri,   Ruang Pejabat dan  Tandas

 * Etika pakaian adalah berpakaian sukan

17 September 2019 - Selasa,  Kepada semua pelajar UPM

 

Disebabkan oleh keadaan jerebu yang dihadapi pada masa ini, semua kelas esok (Rabu 18 September 2019) akan ditangguhkan. Tarikh baru akan diaturkan bersama-sama dengan pensyarah yang terlibat.

Terima kasih

 

Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa)

Universiti Putra Malaysia

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Tuan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa KSRV 2018-2019 akan mengadakan Program Hari Keluarga FPV 2019 pada:-
 
Tarikh: 7 Disember 2019 (Sabtu)
Masa: 8.30 pagi - 12.30 tghr
Tempat: Tadom Hill Resort, Daerah Kuala Langat, Banting,  Selangor
 
Walau bagaimanapun, kami memerlukan pengesahan bilangan penyertaan daripada YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Tuan/Puan supaya kami dapat menganggarkan persediaan keperluan seperti jamuan, hadiah dan juga t'shirt (sekiranya ada bajet).
 
Sehubungan dengan itu, bersama-sama ini saya sertakan google form  untuk dilengkapkan oleh  YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Tuan/Puan  untuk memudahkan pihak kami mengetahui bilangan penyertaan.
 
 
Tarikh tutup penyertaan: 17 Oktober 2019
 
Dikesempatan ini juga saya ingin memohon sekiranya ada di antara warga Fakulti yang sudi untuk menaja makanan atau wang atau hadiah, sila berurusan dengan saya atau PM Dr Hafandi atau PM Dr Hasliza atau Puan Norafzan sebelum/pada 20 November 2019.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.
 
"SOKONGAN SEMUA KEJAYAAN BERSAMA"
 

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Tuan/Puan,
 
Sukacita dimaklumkan bahawa dua (2) orang pegawai telah dinaikkan pangkat dari jawatan Pensyarah Kanan DS51 ke jawatan Profesor Madya Gred DS54 berkuatkuasa mulai 1 Oktober 2019, iaitu:-
 
 1. PROFESOR MADYA DR NORANIZA MOHD ADZAHAN, JPPHLE; dan
 2. PROFESOR MADYA DR INTAN SHAMEHA ABDUL RAZAK, JSPV.
Tahniah kepada kedua-dua pegawai.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Assalamualaikum wbt. & Greetings.

 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Mr./Mrs./Ms.,

 

Veterinary Laboratory Services Unit (VLSU) in a collaboration with Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “VLSU Open Day 2019". The details of the seminar are as the following:

 

Date                            : 30th October 2019 (Wednesday)

Time                           : 8.30 am – 5.00 pm 

Venue                         : Bilik Jemaah, Faculty of Veterinary Medicine, UPM

Fees                           : RM 30.00

CPD                            : 26 Points

Registration Link      : https://forms.gle/faxArARdXd5PpjrH8

 

For further information, please refer to the brochure as attached. Kindly indicate your attendance by completing the online form latest by 24th October 2019 (Thursday). We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to attend.

 

Thank you.

KSRV ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Perayaan Deepavali pada hujung minggu ini kepada rakan-rakan yang beragama Hindu. Semoga dengan pesta cahaya tahun ini menguatkan lagi hubungan kekeluargaan, persaudaraan dan perpaduan sesama kita semua...Bagi rakan-rakan yang lain, selamat bercuti dan berhati-hati di jalan raya!!
 
P/S: Juga, KSRV dengan rendah diri ingin memohon sumbangan dari dermawan Fakulti (Tujuan: Hamper kanak-kanak) bagi Hari Keluarga Veterinar yang diadakan pada bulan Disember nanti. Terima Kasih Semua...
 
Fendi KSRV
 
 
image.png
Assalamualaikum dan salam sejahtera
 
Sempena Minggu Kesedaran Antibiotik Sedunia (World Antibiotic Awareness Week) yang berlangsung pada 18-24 November 2019 ini, Jabatan Perkhidmatan Veterinar bersama Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (Farmasi, IMR dan Bahagian Perkembangan Perubatan) akan meraikan dan menyambutnya dengan konsep One Health melalui program seperti butiran berikut:
 
5KM Antibiotic Fun Run 2020
Tema : "Unnecessary use causes harm"
Tarikh : 19 Januari 2020 (Ahad)
Tempat : MAEPS, Serdang

Sehubungan itu, mohon semua persatuan di bawah Sektor Animal Health yang juga merupakan Ahli NARC, untuk memanjangkan dan menguar-uarkan hebahan aktiviti Antibiotic Fun Run 2020 ini kepada ahli yang berminat. Pendaftaran boleh dibuat secara online melalui link : www.ticket2u.com.my/event/15738   (juga boleh hebahan melalui whatsapp dan laman web rasmi persatuan) .
Untuk makluman, Fun run ini juga terbuka kepada orang awam selain stakeholder yang berkaitan sektor animal health dan human health.
 
Tarikh tutup pendaftaran online adalah pada 25 Disember 2019 (Rabu)
 
Ayuh...tunjukkan sokongan anda dalam menangani isu kerintangan antimikrobial (Antimicrobial Resistance) yang melibatkan kitaran dan rantaian kompleks antara manusia, haiwan dan persekitaran. Mainkan peranan anda.
 
 "WE NEED YOU"

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


YBhg. Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan,

Dengan segala hormatnya, merujuk kepada perkara diatas.

Adalah dimaklumkan bahawa Kelab Mahasiswa Islam Veterinar (MIVET) dengan kerjasama Persatuan Mahasiswa Fakulti Perubatan Veterinar (VETERNAK), Universiti Putra Malaysia akan mengadakan“Minggu Penghayatan Islam Veterinar VIII” pada 11 November 2019 hingga 15 November 2019.                       

Untuk makluman YBhg. Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan, penganjuran “Minggu Penghayatan Islam Veterinar VIII” adalah bertujuan untuk memberi anjakan paradigma dalam diri setiap mahasiswa demi memperbaiki diri ke arah yang lebih baik agar menjadi veterinawan terbaik serta mengamalkan prinsip dan akhlak yang soleh. Dengan pelaksanaan program sebegini juga, kita dapat memupuk semangat kerjasama dan kemahiran pemikiran kritis dalam kehidupan seharian bagi pihak yang terlibat.

Sehubungan dengan itu, pihak kami berbesar hati ingin menjemput dan mempersilakan YBhg. Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan  ke majlis perasmian “Minggu Penghayatan Islam Veterinar VII” dan acara yang akan diadakan seperti butiran berikut:

Perkara : Majlis Perasmian dan Ceramah ‘Depression: Break the Stigma’
Tarikh : 11 November 2019 (Isni
Tempat : Auditorium Fakulti Perubatan Veterinar
Masa : 7.45 – 10.30 malam
Pakaian : Semi formal
Penceramah : Prof. Madya Dr. Siti Aishah Binti Hassan dan Ustaz Khairul Amri Bin Helmi Azhar

Perkara : Ceramah ‘Suci Taharah’
Tarikh : 12 November 2019 (Selasa)
Tempat : Surau Khulafa’ Ar-Rasyidin, Kolej Tujuh Belas
Masa : 7.45 - 10.30 malam
Pakaian : Semi formal
Penceramah : Ustaz Mohd Sukki Bin Othman

Perkara : Ceramah ‘Islamophobia’
Tarikh : 13 November 2019 (Rabu)
Tempat : Surau Khulafa’ Ar-Rasyidin, Kolej Tujuh Belas
Masa : 7.45 - 10.30 malam
Pakaian : Semi formal
Penceramah : Prof. Madya Dr. Mat Rofa Bin Ismail

Perkara : ‘Malam Simfoni’ dan Malam Penutup
Tarikh : 14 November 2019 (Khamis)
Tempat : Auditorium, Fakulti Perubatan Veterinar
Masa : 7.45 - 10.30 malam
Pakaian : Semi formal

Perkara : Usrah (wanita sahaja)
Tarikh : 15 November 2019 (Jumaat)
Tempat : Dewan Kuliah Veterinar A, Fakulti Perubatan Veterinar
Masa : 12.30 tengah hari – 1.30 petang
Pakaian : Semi formal
Penceramah : Ustazah Nik Farhan Binti Mustapha

Semoga dengan kesudian  Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan menerima jemputan ini akan memberi suntikan semangat kepada peserta program ini seterusnya memeriahkan lagi majlis tersebut dan segala kerjasama yang diberikan didahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian.           

“BERILMU BERBAKTI”

Yang menjalankan tugas,

(MUHAMMAD ZHARFAN BIN RAZUARDI)

Pengarah

Program Minggu Penghayatan Islam Veterinar VIII,

Kelab Mahasiswa Islam Veterinar, Fakulti Perubatan Veterinar

Universiti Putra Malaysia

014-2926831

Penasihat Program

Dr. Nor Yasmin Binti Abd Rahaman

Dengan hormat saya merujuk kepada perkara diatas.
 
Dengan ini dimaklumkan bahawa Fakulti akan menganjurkan Majlis Ikrar dan Penyampaian Hadiah FPV ke-42 seperti butiran berikut:
 
Tarikh: 17 Nov 2019 (Ahad)
Masa: 2.30 petang
Tempat: Auditorium FPV
Aturcara: Seperti di Lampiran 
 
Sehubungan itu tuan/puan dengan ini dijemput dengan penuh takzim untuk hadir bersama-sama meraikan majlis tersebut. Kehadiran tuan/puan amatlah dialu-alukan dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

A : Dimaklumkan bahawa Kajian Kepuasan Pelanggan UPM secara dalam talian telah boleh digunakan bermula 26 Mac 2018. Sistem ini boleh diakses terus melalui pautan di sini menggunakan pelayar di komputer dan telefon pintar.

1.    Prasiswazah

2.    Siswazah 

3.    Penyelidikan dan Inovasi

4.    Perkhidmatan Sokongan

Sila rujuk Garis Panduan Sementara Kajian Kepuasan Pelanggan UPM.

 

B: Adalah dimaklumkan bahawa Kajian Kepuasan Pelanggan UPM secara dalam talian telah boleh digunakan sejak 26 Mac 2018 yang lalu. Sistem ini boleh diakses terus melalui pautan di sini dengan menggunakan pelayar di komputer dan telefon pintar. Kategori Kajian Kepuasan Pelanggan UPM yang meliputi empat (4) Skop Utama iaitu Prasiswazah, Siswazah, Penyelidikan dan Inovasi serta Perkhidmatan Sokongan.

Kajian Kepuasan Pelanggan Pejabat Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan adalah di bawah kategori Skop Perkhidmatan Sokongan. Justeru, bagi tuan/puan yang pernah mendapatkan khidmat PPKKP atau berurusan dengan kami, tuan/puan adalah dipohon untuk melengkapi Borang Kajian Kepuasan Pelanggan menerusi pautan di bawah

Image result for button click

KLIK DI SINI UNTUK MELENGKAPKAN BORANG KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN

 

Semoga dengan hasil Kajian Kepuasan Pelanggan yang dilengkapi dapat membantu PPKKP dalam mempertingkatkan kualiti perkhidmatan dan urusan seharian kami. Disamping itu kami sentiasa komited dalam mempertingkatkan mutu kualiti perkhidmatan demi mencapai visi dan misi Universiti Putra Malaysia.

Segala kerjasama dan perhatian YBhg. Datuk/Datin/Prof./Dr./Tuan/Puan amat dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih.

Sukacita dimaklumkan bahawa selaras dengan peruntukan di bawah Seksyen 24 (4) Perlembagaan Universiti Putra Malaysia, YBhg. Prof. Datin Paduka Dato’ Dr. Aini Ideris, Naib Canselor Universiti Putra Malaysia telah melantik YBhg. Profesor Dr. Abdul Rahman Omar sebagai Dekan, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia bagi tempoh tiga (3) tahun berkuat kuasa mulai 1 Disember 2019 hingga 30 November 2022.

Semoga makluman ini mendapat perhatian seluruh warga kampus.

Sukacita dijemput YBhg.Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan untuk hadir bersama-sama memeriahkan Mobile Clinic  Dan Pameran Haiwan sempena Pesta Konvo 2018 yang akan berlangsung pada:
 
Tarikh  : 15 November sehingga 20 November 2019
Masa   : 9.00 pagi - 6.00 petang
Tempat: Bukit Ekspo, Serdang
 
Kehadiran YBhg.Dato'/Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan amatlah dialu-alukan dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Salam Sejahtera Warga Fakulti Sekalian, 

Diharapkan semuanya sihat dan ceria di samping  tugas harian..
 
Kepada warga fakulti yang sudah mengesahkan nama dan bayaran, jangan lupa "Family Day" kita pada:
 
Hari                   : Sabtu (7hb Disember 2019).
Masa                 : 7.30 pagi hingga 12.30 tengahari.
Tempat             : Tadom Hill Resorts, Banting.
Kelengkapan   : Sila bawa payung dan tikar untuk keselesaan.
Pakaian            : Merah (Sekiranya ada)
Aturcara           : Dilampirkan
 
Untuk makluman, makanan pagi dan tengahari disediakan. Walaubagaimanapun, sekiranya ada yang ingin membawa makanan (potluck), kami alu-alukan dengan ucapkan Terima Kasih😘
 
Jom kita berpesta!
 
Fendi
KSRV Sesi 2018/2019

Dear Prof./Dato'/Dr.,

Universiti Putra Malaysia Veterinary alumni (UVA) will be organizing UVA Homecoming 2019 on the 19th of December 2019 (Saturday) starting from 1.30 p.m. until 11.00 p.m at the Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor.  All UPM Veterinary alumni are cordially invited to attend these events.  Details of each event are as follows:

Event 1: UVA Seminar

Topic: Update on the Regulation and Usage of Biologics and Drugs in Veterinary Practice (DVS and NPRA Perspective), Forum

Time: 2.00 – 4.00 p.m.

Fee: RM20

CPD: 8 points

 

Event 2: UVA Annual General Meeting (AGM)

Time: 4.15 – 5.30 p.m.

Fee: FOC

CPD: 15 points

 

Event 3: UVA Reunion Dinner

Programme: Speech by UVA President and Vice Chancellor UPM, Plaque Launching for DVS Graduates of 1978 to 2019, Dinner

Time: 7.00 p.m. – 11.00 p.m.

Fee: RM80 (adults) & RM40 (children)

CPD: Non allocated

 

Please register now at https://forms.gle/t3U9BU5pwjM768YB7.  For further enquiries please don’t hesitate to email uva.reuniondinner2019@gmail.com.  We look forward to seeing you there.

 

Best regards,

Dr. Mazlina Mazlan

UVA Assistant Secretary

University Veterinary Alumni in a collaboration with Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “Seminar on Avian and Exotic Medicine". The details of the seminar are as the following:

Date                            : 10th December 2019 (Tuesday)

Time                           : 8.15 am – 1.00 pm 

Venue                         : Bilik Jemaah, Faculty of Veterinary Medicine, UPM

Fees                           : RM 50.00

Registration Link      : https://forms.gle/m1KQM9Nsc8G7aCYR6 

For further information, please refer to the brochure as attached. Kindly indicate your attendance by completing the online form latest by 8th December 2019 (Sunday)

We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to attend.

Thank you.

 

The Secretariat, CENTRAS

Faculty of Veterinary Medicine
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor.

Phone  : 03 9769 3971
Fax      : 03 89471971/72

FB       : https://www.facebook.com/centras.upm
Email   : centras.upm@gmail.com

Salam Sejahtera Warga Fakulti yang dihormati sekalian...

Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar sesi 2018/2019 mengucapkan Selamat Meraikan Perayaan Krismas kepada yang menyambutnya, Selamat Bercuti kepada Warga Fakulti yang lain dan juga Selamat Menyambut Tahun Baru 2020!!!

Prof. Madya Dr Hafandi Ahmad
Pengerusi KSRV

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Untuk makluman semua, Lembaga Pengarah Universiti (LPU) UPM pada 8 Oktober 2019  telah bersetuju untuk menerima pakai Pekeliling Perkhidmatan UPM (PP Bil 5 2019). Bermula 1 Jan 2020, semua staf di Kampus Induk UPM dan Bintulu akan menggunakan waktu bekerja FLEKSI (WBF) bagi menggantikan Pekeliling Bil.4 2017 yang melibatkan waktu bekerja berperingkat iaitu WP 1 hingga WP4 yang telah BATALKAN.

 

WAKTU BEKERJA FLEKSI (WBF)

Waktu masuk kerja : 7.30 pg-9.00 pg

Waktu keluar kerja : 4.30 ptg - 6.00 ptg

(Jumlah jam berkerja mestilah minimum 9 jam).

Mesyuarat dan perbincangan bersama Pentadbir PTJ telah diadakan pada 29 November 2019 dan bersetuju bagi . PTJ yang mempunyai Makmal/Dewan kuliah, staf akan disediakan jadual bertugas dan perlu masuk bekerja pada masa yang ditetapkan sebelum sesi makmal bermula.

 

ARAHAN MULA WAKTU BERTUGAS DEMI KEPENTINGAN AWAM

Sehubungan dengan itu, Ketua PTJ/Ketua Jabatan/Pentadbir PTJ, atas kepentingan perkhidmatan boleh mengarahkan seseorang staf untuk memulakan tugas pada sesuatu masa yang dikehendaki dalam tempoh 7.30pg hingga 9.00pg.

Bagi Bulan Ramadhan, secara automatik akan ditukar kepada WBF Ramadhan oleh kerani cuti PTJ masing-masing, dimana staf dibenarkan pulang bekerja 30 minit awal (rehat dipendekkan daripada 1 jam kepada ½ jam sepanjang Ramadhan).

 

WAKTU BEKERJA PEGAWAI AKADEMIK

Bagi Staf Akademik pula, Arahan untuk merakamkan kehadiran datang dan pulang bekerja tidak kurang daripada 45 jam seminggu masih lagi berkuat kuasa. Sekiranya tiada masa masuk dan keluar (Contohnya: bekerja dilapangan/luar UPM atau sebagainya) perlu input kenyataan.

 

KERJA LEBIH MASA

Bermula 1 Januari 2020,

i)Kerja lebih masa perlu dilakukan secara online

ii)Penyelia perlu memberi arahan untuk Kerja Lebih Masa melalui Sistem Perakam Waktu Online.

iii) Staf yang diarahkan akan menerima Arahan Kerja Lebih Masa tersebut.

iv)Kelulusan Kerja Lebih Masa akan diluluskan oleh Ketua PTJ/Jabatan, Pentadbir PTJ atau Pegawai yang dilantik (dikalangan PPK)

v)Surat Arahan dan Kelulusan akan dikeluarkan melalui sistem tersebut.

 

Kerja lebih masa hanya akan diambilkira sekiranya mencukup 1 jam bekerja atau lebih sahaja dan Staf dibenarkan untuk memohon cuti gantian sekiranya mencukupi 9 jam waktu bekerja untuk 1 hari atau separuh hari.

 

KEBENARAN PULANG AWAL BAGI PEGAWAI WANITA YANG MENGANDUNG

Berdasarkan Pekeliling Bil 11 2017, UPM menyokong saranan Kerajaan dan bersetuju memperkenalkan satu lagi inisiatif iaitu memberi kebenaran pulang awal satu jam kepada pegawai wanita yang mengandung lima bulan dan ke atas. Kemudahan ini diberi demi kebajikan dan keselamatan pegawai wanita juga dipanjangkan kepada suami yang merupakan pegawai UPM dan bekerja di lokasi berdekatan.

Bagi kemudahan ini pegawai perlu mengisi borang yang ditetapkan dengan kebenaran Ketua PTJ/Jabatan dan HANYA DIBENARKAN PULANG SEAWAL JAM 4 PETANG.

 

Sekian, terima kasih.

 

Ketua Bahagian

Perkhidmatan Sumber Manusia

Pejabat Pendaftar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
 
YBhg. Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan.
 
 
Dengan segala hormatnya merujuk  perkara di atas

Sehubungan itu, Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi jawatan seperti di bawah :

1)Pembantu Awam , H11
2)Pembantu Operasi, N11
 
Tarikh tutup iklan adalah : 27 Januari 2020
 
Maklumat lanjut berkaitan jawatan yang dikeluarkan adalah seperti di lampiran. Mohon majukan borang dan dokumen lengkap (Kad Pengenalan, sijil kelahiran, sijil berhenti sekolah, sijil kelayakan dan sijil-sijil lain yang berkaitan) ke Pejabat Timbalan Dekan Hospital Veterinar Universiti.
 
Sekian terima kasih.

Program lawatan Profesor dari Tottori University, Jepun ke Fakulti Perubatan veterinar,

Tarikh : 8hb Januari 2020

Tempat : Bilik Jemaah dan Persekitaran Fakulti 

Masa ; 10.00 pagi - 1.00 ptg

Semua yang berkelapangan dan berkaitan dijemput untuk turut serta bagi memeriahkan program lawatan.

HARI WARGA FAKULTI KE-85

Dengan hormatnya merujuk perkara di atas, adalah dimaklumkan bahawa majlis di atas akan diadakan seperti berikut:-

Tarikh              :     17 Januari  2020 (Jumaat)

Masa               :     2.45 petang

Tempat            :     Auditorium FPV

Semua dalah dijemput hadir.  Kehadiran YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato’/Datuk/Dr./Tuan/Puan pada majlis ini amatlah diharapkan.  Sekiranya YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato’/Datuk/Dr./Tuan/Puan tidak dapat hadir, sila ambil tindakan dengan mengisi borang Kebenaran Tidak Hadir Mesyuarat.

Di atas perhatian dan kerjasama YBhg. Prof. Datin Paduka/Prof./Dato’/Datuk/Dr./Tuan/Puan dalam perkara ini diucapkan terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Dimaklumkan bahawa pada penghujung Disember 2019 telah berlaku peningkatan kes berkaitan ILI dan SARI manakala pada 4 Januari 2020 Kenyataan Akhbar KPK, KKM menyatakan terdapat peningkatan kes ILI terutamanya dalam kalangan kanak-kanak di bawah umur lima (5) tahun.

Sehubungan itu, Pusat Kesihatan Universiti (PKU) mula melaksanakan pemantauan terperinci berkaitan trend kedatangan pesakit yang mempunyai gejala penyakit di atas sejak kes dilaporkan. Statistik kedatangan pelanggan ke PKU didapati meningkat berdasarkan gejala-gejala penyakit ILI. Walau bagaimanapun, setakat ini tiada kes kritikal yang dirawat dan dirujuk oleh PKU.

PKU juga telah mengaktifkan kaunter triage (saringan) untuk kenalpasti lebih awal pelanggan yang berisiko dan telah menyediakan bilik konsultasi khas bagi merawat pesakit yang mempunyai risiko bagi mengurangkan jangkitan kepada pelanggan lain.  Pegawai Perubatan PKU juga telah diminta untuk lebih peka dalam memberi rawatan kepada kanak-kanak dan memastikan mematuhi Clinical Practice Guideline yang ditetapkan. Semua pengamal perubatan dan paramedik juga turut diminta untuk mengendalikan pesakit dengan menggunakan Personal Protective Equipment (PPE) yang lengkap termasuk memastikan langkah-langkah kawalan jangkitan penyakit yang sedia ada adalah dipatuhi sepanjang masa.

Warga kampus dinasihatkan supaya mengambil langkah-langkah seperti di bawah:

 1. Mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi, kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun atau hand sanitizer;
 2. Mengamalkan adab batuk yang betul dan cara hidup sihat;
 3. Digalakkan untuk mendapatkan suntikan pelalian vaksin influenza bermusim yang ditawarkan di kebanyakan fasiliti kesihatan swasta di seluruh negara;
 4. Warga kampus juga dinasihatkan berhati-hati ketika ke luar negara termasuk mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kementerian Luar Negeri;

Bagi mereka yang mempunyai gejala jangkitan influenza adalah dinasihatkan untuk mengamalkan perkara berikut:

 1. Berehat di rumah dan tidak pergi ke tempat tumpuan ramai. Sekiranya perlu ke tempat awam, mereka dinasihatkan untuk memakai penutup hidung dan mulut (face mask) dengan betul bagi mengelakkan penularan jangkitan melalui titisan pernafasan;
 2. Menutup hidung dan mulut dengan tisu, tuala atau sapu tangan apabila batuk atau bersin. Seterusnya, tisu yang telah digunakan perlu dibuang dengan segera ke dalam tong sampah;
 3. Mengelakkan dari berkongsi peralatan peribadi seperti tuala, sapu tangan dan sebagainya dengan individu yang lain;
 4. Segera berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan bagi mendapatkan rawatan lanjut sekiranya gejala bertambah teruk seperti demam dan batuk /sakit tekak yang berterusan.

 

Pusat Kesihatan Universiti, UPM akan sentiasa memantau perkembangan berkaitan perkara ini dan memberi maklumat terkini kepada warga UPM dari semasa ke semasa.

Semoga makluman ini mendapat perhatian seluruh warga kampus.

Sekian, terima kasih.

 

Dr. Fauziah Adnan

Ketua
Pusat Kesihatan Universiti, UPM

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Tuan/Puan,

 

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.

 1. Sukacita dimaklumkan bahawa Pusat Alumni (ACUPM) akan menganjurkan program Cat Talk with Dr. Puteri Azaziah. Program ini diadakan bertujuan bagi memberi pendedahan kepada pemilik haiwan kesayangan terutamanya pemilik kucing tentang cara penjagaan secara umum dan rawatan yang betul bagi kucing yang memerlukan rawatan.

 

 1. Secara istimewanya, peserta program ini diberi keutamaan kepada alumni UPM yang berkhidmat di UPM. Manakala, pemilihan penceramahprogram ini juga adalah dalam kalangan alumni UPM yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam bidang veterinarBagi peserta program ini dibenarkan untuk membawa bersama kucing peliharaan tetapi terhad kepada seekor kucing sahaja dan diletakkan di dalam carrier. Sehubungan itu, kami dengan segala hormatnya ingin menjemput YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Tuan/Puan untuk hadir ke program ini yang akan diadakan seperti butiran berikut:

 

Tarikh             :           18 Januari 2020 (Sabtu)  

Masa               :           10.00 pagi – 12.30 tengahari

Tempat           :           Alumni Town Hall, Pusat Alumni UPM

 

 1. Bersama-sama ini disertakan atur cara program (Lampiran I)dan pendaftaran kehadiran pada link berikut https://forms.gle/P37C9iq2MuyKAnzk9 untuk tindakan YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Tuan/Puan selanjutnya. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan berhubung perkara ini, sukacita dipohon untuk menghubungi sekretariat berikut:

Cik Siti Nur`Ain Feisal ditalian 03-97691260 atau emel sitinurain@upm.edu.my

Puan Syamila Zakaria ditalian 03-97691264 atau emel syamila@upm.edu.my

Di atas segala kerjasama dan kehadiran YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Prof./Dr./Tuan/Puan dalam menjayakan program ini amat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

 

Sekian.

 

“BERILMU BERBAKTI”

“PERTANIAN, INOVASI, KEHIDUPAN”

“TRADISI MENYUMBANG, BUDAYA IKATAN”

 

b/p: Husalshah Rizal Hussian, 

       Timbalan Pengarah Pusat Alumni UPM (ACUPM)

 

Regards, 

SITI NUR`AIN FEISAL

Executive Officer

Alumni Centre

Universiti Putra Malaysia

43400 UPM Serdang

Selangor Darul Ehsan

 

Office no.: +603-9769 1260

Mobile no.: +6012-6088892

Email: sitinurain@upm.edu.my

Website: www.alumni.upm.edu.my

 

 Follow us

facebook.com/PusatAlumniUPM

twitter.com/PusatAlumniUPM

instagram.com/pusatalumniupm/

Salam Sejahtera Warga Fakulti Yang Di Hormati Sekalian...
 
Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada rakan-rakan yang akan menyambutnya pada hujung minggu ini. Terima kasih diucapkkan kepada yang sudi memberikan beberapa buah limau kepada kami, pada hari ini. Semoga persahabatan kita semua menjadi lebih baik, walaupun kita berbeza agama dan budaya. Terima kasih sekali lagi dan Gong Xi Fa Cai!!!
 
image.png
Prof. Madya Dr. Hafandi Ahmad
Pengerusi
KSRV Sesi 2018/2019

Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa KSRV 2018-2019 akan mengadakan Mesyuarat Agung KSRV Ke-43 dan seterusnya membubarkan Ahli JK KSRV Sesi 2018-2019, iaitu pada:-

Tarikh: 7 Februari 2020 (Jumaat)
Masa: 2:45 petang
Tempat: Auditorium, FPV

Untuk pengetahuan semua pada mesyuarat itu nanti, kami akan mengumumkan keputusan undian Exco KSRV yang baharu yang telah dijalankan pada Majlis Perjumpaan Hari Warga Fakulti yang lalu bagi menerajui KSRV 2020-2021 .

Sehubungan dengan itu, pihak kami ingin menjemput semua untuk hadir ke mesyuarat ini.

Walau bagaimanapun tidak dilupakan pihak kami juga akan membuat kutipan yuran Ahli KSRV pada hari tersebut. Diharapkan semua dapat melunaskan yuran KSRV bagi meneruskan perjalanan KSRV ini memandangkan KSRV tiada dana lain bagi menampung perbelanjaan aktiviti KSRV. Butiran yuran yang telah ditetapkan adalah seperti berikut:-

Pegawai Akademik dan Pegawai P & P (Bukan akademik): RM50.00 setahun
Pegawai Pelaksana (Kategori B): RM30.00 setahun
Pegawai Pelaksana (Kategori C & D): RM15.00 setahun

Kami amat mengharapkan sokongan daripada semua pihak bagi menggerakkan KSRV dengan lebih aktif lagi. Tanpa sokongan semua, siapalah KSRV ini.

Perhatian dan kerjasama YBhg. Prof./Dato'/Datuk/Tuan/Puan amatlah dihargai dan didahului dengan jutaan terima kasih.

"SOKONGAN ANDA KEJAYAAN BERSAMA"


~RUSNAH MS~
PENOLONG SETIAUSAHA II
b.p PENGERUSI KSRV 2018-2019

Dear Lecturers and Staff,
 
Good day to Lecturers and Staff, it is with great pleasure that we write to invite you to the Vet Dinner 2019/2020 ‪on the 29th February 2020 (Saturday)‬ at Ambassador Putrajaya.
 
🎟🎭Vet Dinner 2020: Rewind Party🎟🎭
Theme: Retro Night
Venue: Ambassador Putrajaya
Date: ‪29th of February 2020 (Saturday)‬
Time: ‪8 - 10 pm‬
 
💵 Total Payment
Lecturers and Staff: RM 70.00
Students: RM 55.00
 
Last payment: ‪15 Feb 2020‬
 
 
Payment can be done through online banking. The bank details are as follow:
CIMB Account Number
7071229698
CIMB Account Name:
Dharshini a/p Subramaniam
 
CIMB Account Number
7625388330
CIMB Account Name:
Dhiya Athirah bt Azman
 
We are looking forward to your attendance at the event. Please do not hesitate to contact us if you require any further information.
 
Inquiries:
Dhiya - ‪011-64103115‬
Dharshini - ‪016-9621140‬
Syazreen - ‪013-9656276‬ 
 
Thank You.
 
Sincerely,
Committee of Vet Dinner 2019/2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sukacita dimaklumkan bahawa semua warga Fakulti (pelajar, pensyarah dan pegawai/staf pelaksana) dijemput untuk hadir ke program Ceriathon 2020 anjuran Fakulti dengan kerjasama VETERNAK  pada 12 Mac 2020 (Khamis) bermula pada pukul 3.45 petang.

Berikut adalah aturcara program:

3.45 petang

:

Ketibaan pelajar dan staf FPV

3.50 petang

:

Ketibaan Dekan, FPV

4.00 petang 

:

Aktiviti Senamrobik di padang mini FPV (Belakang BT 11/BT12)

4.20 petang

:

Ucapan Aluan Dekan, FPV

4.30 petang

:

Aktiviti menanam pokok oleh ahli pengurusan dan wakil pelajar

 

:

Pelajar dan staf yang lain mula menjalankan aktiviti gotong royong

6.30 petang

:

Minum petang dan BersuraiEtika Pakaian: Pakaian sukan 

Kehadiran tuan/puan dan saudara/saudari sekalian amatlah dialu-alukan dan atas segala sokongan saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 

 

Terima kasih/Thank you

 

........................................

RITA BAJAT

PENOLONG PENDAFTAR KANAN/SENIOR ASSISTANT REGISTRAR

FAKULTI PERUBATAN VETERINAR/FACULTY OF VETERINARY MEDICINE 

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA 

43400 UPM SERDANG

SELANGOR, MALAYSIA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
 
Dengan hormat perkara di atas adalah dirujuk.
 
Dimaklumkan program SANTAI ZUMBA yang dijadualkan pada 19hb Mac 2020 (khamis) akan DITUNDA kepada tarikh yang akan dimaklumkan kelak selaras dengan perkembangan terkini penularan jangkitan COVID-19. Tindakan ini adalah antara langkah yang diambil oleh pihak Fakulti dan Universiti dalam pencegahan penularan wabak dalam kalangan warga kampus UPM.  Ini turut mengambil kira saranan dari KKM berkaitan perhimpunan yang melibatkan orang ramai (mass gathering) bagi mencegah kemungkinan jangkitan COVID-19 berlaku.
 
Sekian harap maklum dan mohon maaf di atas segala kesulitan.

Assalamualaikum wbt. & Greetings.

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Prof./Dr./Mr./Mrs./Ms.,

Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “43rd Seminar on Recent Advances in Animal Health and Production". The details of the seminar are as follows:

Date                            : 11th June 2020 (Thursday)

Time                           : 7.30 am – 6.45 pm 

Venue                         : Auditorium, Faculty of Veterinary Medicine, UPM

Fees                           : RM 120.00

Registration Link      : https://forms.gle/5fvjLUxPr3UjCVrc7 

For further information, please refer to the brochure as attached. Kindly indicate your attendance by completing the online form latest by 15th May 2020 (Friday). We would appreciate if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to attend.

 

Thank you. 

Salam Sejahtera,

 
Dengan hormat perkara diatas adalah dirujuk. 
 
Dimaklumkan program Ceriathon 2020 yang dijadualkan pada 12 Mac 2020 (khamis) akan DITUNDA kepada tarikh yang akan dimaklumkan kelak selaras dengan perkembangan terkini penularan jangkitan COVID-19. Tindakan ini adalah antara langkah yang diambil oleh pihak Fakulti dan Universiti dalam pencegahan penularan wabak dalam kalangan warga kampus UPM.
 
Sekian harap maklum dan mohon maaf diatas segala kesulitan.
 
Terima kasih. 
 

Terima kasih/Thank you
 
........................................
RITA BAJAT
PENOLONG PENDAFTAR KANAN/SENIOR ASSISTANT REGISTRAR
FAKULTI PERUBATAN VETERINAR/FACULTY OF VETERINARY MEDICINE 
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA 
43400 UPM SERDANG

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.

Universiti Putra Malaysia (UPM) mengambil maklum akan status wabak COVID-19 berdasarkan laporan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ini turut mengambil kira saranan dari KKM berkaitan perhimpunan yang melibatkan orang ramai (mass gathering) bagi mencegah kemungkinan jangkitan COVID-19 berlaku.

Justeru pihak pengurusan UPM mengambil keputusan untuk menangguhkan semua program universiti (persidangan/seminar/bengkel/syarahan awam/syarahan inaugural/kursus/ceramah/forum) termasuk di peringkat PTJ  atau apa-apa aktiviti secara berkumpulan. Takrifan berkumpulan bukan hanya mengambil kira faktor jumlah tetapi ianya dilihat secara keseluruhan iaitu mengambil kira faktor latar belakang peserta, lokasi dan tempoh masa program. Penangguhan ini berkuat-kuasa serta merta sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak kerana mengambil kira keselamatan pegawai UPM dan masyarakat umum.

Warga UPM turut dinasihatkan mengambil langkah pencegahan sebagaimana yang telah dimaklumkan pada hebahan sebelum ini.

Semoga makluman ini mendapat perhatian seluruh warga kampus.

Sekian,terima kasih.


Pengarah
Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi
UPM

PENGUMUMAN

PENANGGUHAN PENDAFTARAN KAUNTER PERKHIDMATAN

 

HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI

BERIKUTAN PENULARAN JANGKITAN NOVEL CORONAVIRUS (COVID-19)

Para Pelanggan yang dikasihi, merujuk pengumuman perutusan khas YAB Perdana Menteri Malaysia pada 25 Mac 2020 selaras pemakluman Universiti Putra Malaysia dan pihak Pengurusan Fakulti (UVH) bagi Perintah Kawalan Pergerakan adalah dilanjutkan sehingga 14 April 2020 dan penangguhan pendaftaran kaunter perkhidmatan Hospital Veterinar Universiti (UVH) iaitu bermula 18 MAC 2020 – 14 APRIL 2020 .
Sebarang kesinambungan pemakluman akan dimaklumkan dari masa ke semasa.

Walau bagaimanapun, sebarang kes discaj pesakit haiwan dan temujanji pesakit dijadualkan oleh pihak kliniksyen (Consultant/VO) yang sebelumnya, pihak Consultant/VO akan menghubungi klien berkenaan bagi tujuan mendapatkan susulan rawatan pesakit haiwan.

SILA HUBUNGI HOTLINE KAMI DI TALIAN : 03-9769 3955/3954
(Waktu Operasi : 8.00 Pagi-5.00 Petang)
BAGI PERTANYAAN LANJUT

PENGURUSAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI

 

YBhg. Prof. Dr. Jalila Abu
Timbalan Dekan Hospital
Mac 2020

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dilaksanakan dari 18 Mac 2020 sehingga 14 April 2020, kemudahan perkhdimatan Persidangan Video (Video Conferencing) telah digunakan dengan sangat meluas. Bagi memastikan keselamatan dan integriti maklumat UPM dan pengguna terpelihara, pihak Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC) telah menyediakan Garis Panduan amalan terbaik bagi menjamin keselamatan penggunaan Persidangan Video untuk rujukan semua warga UPM.

Berikut merupakan Garis Panduan Keselamatan Persidangan Video UPM tersebut

http://www.idec.upm.edu.my/artikel/garis_panduan_keselamatan_persidangan_video-56455

PENGUMUMAN
TEMUJANJI PENDAFTARAN KAUNTER PERKHIDMATAN
HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI
BERIKUTAN PENULARAN JANGKITAN NOVEL CORONAVIRUS (COVID-19)
 
Para Pelanggan yang dikasihi, merujuk pengumuman perutusan khas YAB Perdana Menteri Malaysia pada 10 APRIL 2020 bagi Perintah Kawalan Pergerakan, kerajaan memutuskan untuk melanjutkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan untuk tempoh dua minggu lagi, iaitu dari 15 April hingga 28 April 2020.
Selaras keputusan Universiti Putra Malaysia dan Pengurusan Fakulti (UVH) berkuatkuasa adalah dimaklumkan perkhidmatan pendaftaran kaunter Hospital Veterinar Universiti (UVH) bermula pada 13 APRIL 2020 melalui temujanji ditetapkan oleh kliniksyen (Consultant/VO) UVH sahaja.
 
Diminta pihak pelanggan untuk melengkapkan borang permohonan temujanji di laman pautan UVH, pihak Consultant/VO akan menghubungi klien bagi tujuan mendapatkan susulan temujanji rawatan pesakit haiwan.
 
BAGI PERTANYAAN LANJUT
SILA HUBUNGI HOTLINE KAMI DI TALIAN : 03-9769 3955/3954 
(Waktu Operasi : 8.00 Pagi-5.00 Petang) 
  
 
PENGURUSAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI  
 
YBhg. Prof. Dr. Jalila Abu
Timbalan Dekan Hospital
10 APRIL 2020  

YBhg. Dato / Datin / Prof / Dr / Tuan / Puan, 

MAKLUMAT DAN BAHAN PROMOSI BERKENAAN PROGRAM UPM (SALURAN ALTERNATIF) - T20

Dengan hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Dimaklumkan bahawa UPM Education & Training bekerjasama dengan UPM menguruskan kemasukan Program UPM (Saluran Alternatif) - T20 bagi memberi peluang kepada calon yang tidak mendapat tempat kemasukan melalui permohonan UPU. Program UPM (Saluran Alternatif) merupakan program yang tiada subsidi dan pendapatan isi keluarga melebihi RM 8,000.00.

Pihak UPM Education & Training mengendalikan promosi bagi tujuan tersebut. 

Sehubungan itu, kami sertakan maklumat / bahan promosi / dokumen dalam bentuk softcopy untuk tujuan kerjasama pihak fakulti dalam memperluaskan hebahan dan promosi.  Maklumat dan bahan promosi terkini adalah seperti berikut:

1. Flyers – untuk iklan melalui Web / fb / ig fakulti

2. Iklan kemasukan

3. Borang permohonan

Sebarang pertanyaan YBhg. Dato / Datin / Prof / Dr / Tuan / Puan boleh menghubungi Mohd Shaiful di talian 019 270 6891 untuk maklumat lanjut.

Kerjasama dari pihak Fakulti amat kami harapkan dan kami hargai.

 

Sekian, Terima kasih.

b/p : Pengurus Besar

MOHD SHAIFUL BIN NORDIN

Universiti Putra Malaysia

Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Deputy Dean Office Research, Postgraduate Studies and Industry & Community Relations (TDPSJINM), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “Intellectual Discourse 2.0 FPV UPM: Impact of Pandemic Situation towards Animal Health, Production and Welfare Part 1. The details of the seminar are as the following:

Date                            : 8th May 2020 (Friday)

Time                           : 2.30 pm 

Venue                         : Zoom Meeting Application (kindly download the application)

Meeting ID                  : 598 233 0459

Password                    : 129639

For further information, please refer to the brochure as attached. We would appreciate it if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to join.

Thank you.

The Secretariat, CENTRAS

Faculty of Veterinary Medicine
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor.

Phone  : 03 9769 3971
Fax      : 03 89471971/72

FB       : https://www.facebook.com/centras.upm
Email   : centras.upm@gmail.com

PENGUMUMAN !!!

TEMUJANJI PENDAFTARAN KAUNTER PERKHIDMATAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI BERIKUTAN PENULARAN JANGKITAN NOVEL CORONAVIRUS (COVID-19)

Para Pelanggan yang dikasihi, merujuk perutusan khas YAB Perdana Menteri Malaysia mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) mula dilaksanakan pada Isnin, 4 Mei 2020.

Selaras keputusan Universiti Putra Malaysia dan Pengurusan Fakulti (UVH) berkuatkuasa adalah dimaklumkan perkhidmatan kaunter pendaftaran Hospital Veterinar Universiti (UVH) mula beroperasi seperti biasa pada 12 Mei 2020 (Selasa) melalui temujanji ditetapkan oleh UVH sahaja.

Diminta pihak pelanggan untuk melengkapkan borang permohonan temujanji di laman pautan UVH atau menghubungi pihak UVH untuk mendapatkan susulan temujanji rawatan pesakit haiwan.

BAGI PERTANYAAN L

ANJUT

SILA HUBUNGI HOTLINE KAMI DI TALIAN : 03-9769 3955/3954 : (Waktu Operasi : 8.00 Pagi-5.00 Petang) 

 

PENGURUSAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI

YBhg. Prof. Dr. Jalila Abu
Timbalan Dekan Hospital 

5 MEI 2020

 
 
JEMPUTAN KE WACANA PENGEMBANGAN 1.0 FAKULTI PERUBATAN VETERINAR, UPM "SESI PEMINDAHAN ILMU SKOP TERNAKAN RUMINAN
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Pejabat Timbalan Dekan Penyelidikan, Pengajian Siswazah dan Jaringan Industri & Masyarakat, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia akan mengadakan Wacana Pengembangan 1.0 seperti butiran berikut:
 
            Tajuk                : Sesi Pemindahan Ilmu Skop Ternakan Ruminan
            Tarikh               : 13 Mei 2020 (Rabu)
            Masa                 :  2.30 Petang
            Aplikasi            : Zoom Meeting
            ID Zoom            : 598 233 0459
            Kata Laluan      : 129639
 
Sehubungan itu, kehadiran YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka Setia/Prof./Dr./Tuan./Puan./Cik., adalah dialu-alukan bagi menjayakan program ini. 
 
Sekian untuk makluman.
 
Terima kasih.
 
Sekretariat, CENTRAS

Faculti Perubatan Veterinar
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor.

 

Tel        : 03 9769 3971
Fax      : 03 89471971/72

FB       : https://www.facebook.com/centras.upm
Emel   : centras.upm@gmail.com

As-salam warga VLSU yang saya hormati,
 
Sukacita saya maklumkan yang VLSU telah mendapat perakuan dan pensijilan sebagai Makmal Swasta Jabatan Perkhidmatan Veterinar.  Semoga  dengan perakuan ini perkhidmatan yang kita berikan akan lebih dikenali dan membantu menambahkan dana untuk menjamin keberterusan VLSU. 
 
Sekalung tahniah dan terima kasih di atas usaha semua konsultan dan pegawai di dalam menjayakan aktiviti di VLSU dari mula penubuhan VLSU sehingga kini. Sama sama kita doakan kejayaan VLSU walaupun buat masa ini aktiviti kita sedikit terkesan akibat pandemik Covid 19. Insya Allah ada hikmah di sebalik semua ketentuan.
 
Stay Safe.  Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin. Wassalam
 
Prof. Dr. Latiffah Hassan
Chairman

PENGUMUMAN

WAKTU OPERASI PENDAFTARAN KAUNTER PERKHIDMATAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI SEMPENA SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI 2020

Para Pelanggan yang dikasihi,

Dimaklumkan penutupan operasi kaunter perkhidmatan Unit Perubatan Pesakit Luar bagi Haiwan Kesayangan, Haiwan Besar, Avian & Eksotik mulai pada 22 MEI 2020 (Jumaat) hingga 27 MEI 2020 (Rabu) sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri dan kembali dibuka semula seperti biasa pada 28 MEI 2020 (Khamis).

 

"Selamat Hari Raya Aidilfitri"
 

PENGURUSAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI

YBhg. Prof. Dr. Jalila Abu
Timbalan Dekan Hospital 

maxresdefault.jpg

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,


YBhg. Datin Paduka/Prof./Datuk/Dato'/Prof. Madya/Dr/Tuan/Puan,
 
Alhamdulillah..kita telah berada di penghujung bulan Ramadhan. Semoga segala amalan kita pada tahun ini diterima dan diberkati oleh Allah SWT.
 
Sempena menjelangnya ketibaan Syawal, saya mewakili Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar (KSRV) ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin" kepada semua warga Fakulti. Walaupun perayaan kali ini disambut sedikit berbeza, namun kegembiraan dan kemeriahan menyambut Syawal tetap dirasa bersama. Sambutlah Aidilfitri dengan penuh kesyukuran dan eratkan lagi jalinan kekeluargaan sesama kita. 
 
Ramadhan pergi meninggalkan semua,
Syawal menjelma dirai bersama,
Salah dan silap maaf dipinta,
Semoga gembira di hari mulia.
 
Salam Aidilfitri...
~HASLIZA~
Pengerusi KSRV 2020-2021
Fakulti Perubatan Veterinar
 
 
 

 

 
Kami daripada Pejabat TDPSJINM dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua warga Akademik dan Pelaksana di Fakulti Perubatan Veterinar, UPM.
 
Dikesempatan ini juga kami ingin memohon maaf zahir dan batin atas segala kekhilafan dan ketelanjuran sepanjang menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan kepada kami.
 
Kami juga mendoakan agar YBhg. Prof./Dato'/Datin Paduka Setia Dato'/Tuan/Puan dan semua ahli keluarga serta sahabat berada dalam keadaan sejahtera.
 
Takbir yang merdu sama dinanti
Kasih yang Satu tidak bertepian
Maaf dipohon seikhlas hati
Salah dan silap sama dilupakan
 
Sekian terima kasih.
 
 
--
MUHAMMAD AKEES ABU MANSOR
Penolong Pendaftar
(Penyelidikan dan Pengajian Siswazah)
Fakulti Perubatan Veterinar
Universiti Putra Malaysia

 

Assalamualaikum/Salam Sejahtera

Sebagaimana termaklum, UPM beroperasi semula dalam keadaan terkawal bermula 1 Jun 2020 di mana pejabat akan dibuka semula dengan staf bertugas secara bergilir mengikut susunan dan perancangan penyelia/ketua jabatan.

Berikut ialah makluman  pautan rasmi dan tatacara yang perlu diambil oleh staf yang bekerja dari pejabat dan bekerja dari rumah                                     

A.    BEKERJA DARI PEJABAT BERMULA 1 JUN 2020
 1. Lengkapkan maklumat dalam sistem ertcovid19 (https://ertcovid19.upm.edu.my) sebelum ke pejabat.
 2. Merakam waktu masuk ke pejabat melalui URL https://perakamwaktu.upm.edu.my dengan kemudahan internet UPM
 3. Memasukkan maklumat suhu badan di bahagian kenyataan perakam waktu.
 4. Merakam waktu keluar melalui URL https://perakamwaktu.upm.edu.my dengan kemudahan internet UPM (setelah tamat waktu bertugas)

 

B.    BEKERJA DARI RUMAH BERMULA 1 JUN 2020
 1. Merakam waktu masuk melalui URL https://perakamwaktu1.upm.edu.my dengan kemudahan data telco (data plan sendiri)
 2. Sentiasa berada dalam “mode standby” untuk dihubungi sekiranya diperlukan
 3. Lengkapkan log kerja harian
 4. Merakam waktu keluar melalui URL https://perakamwaktu1.upm.edu.my dengan kemudahan data telco (data plan sendiri, setelah tamat waktu bertugas)

Semua staf UPM disarankan untuk melayari saluran telegram UPM Rasmi https://t.me/joinchat/AAAAAFA689BQ7RR4WYZsGg. Untuk makluman saluran ini merupakan saluran rasmi untuk staf UPM sahaja. Oleh itu YBhg. Dato'/Datin/Prof./Tuan/Puan, tidak dibenarkan untuk berkongsi link yang disertakan dengan pihak lain.

Kerjasama pihak YBhg. Dato'/Datin/Prof./Tuan/Puan, berhubung perkara ini saya dahului dengan ucapan terima kasih.

 
Sekian, terima kasih.

Saya yang menjalankan amanah,

PROF. DR. AZMAWANI ABD. RAHMAN
Pengarah
Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi
Universiti Putra Malaysia
1 Jun 2020

Semua pegawai,

Universiti Putra Malaysia

SERDANG/BINTULU

 

Tuan/Puan

Sebagaimana termaklum, UPM akan beroperasi semula dalam keadaan terkawal mulai 1 Jun 2020 di mana pejabat akan dibuka semula dengan staf bertugas secara bergilir mengikut susunan dan perancangan penyelia/ketua jabatan.                                                                   

Bagi tujuan pemantuan dan bukti bekerja dari rumah, semua pegawai termasuk pegawai akademik yang bekerja dari rumah dikehendaki mengetik perakam waktu yang boleh diakses dari rumah masing-masing tertakluk kepada kemudahan internet.  Pihak IDEC telah menaik taraf Sistem e-Perakam Waktu UPM dengan menyediakan kemudahan yang membolehkan pegawai yang berkerja dari rumah merakam waktu masuk dan waktu keluar di url perakamwaktu1.upm.edu.my

Sehubungan itu, semua pegawai yang bekerja dari rumah DIWAJIBKAN merakamkan waktu masuk dan keluar mulai 15 JUN 2020 mengikut Waktu Bekerja Flexi (WBF) masing-masing. Walau bagaimanapun mulai besok 1 Jun 2020 pegawai yang bekerja dari rumah diminta merakamkan waktu masuk dan waktu keluar untuk tujuan membiasakan diri dengan sistem tersebut, dan mengemukakan maklum balas untuk penambahbaikan kepada Pejabat Pendaftar.  Kerjasama mana-mana pegawai yang terlupa untuk merakamkan waktu masuk dan waktu keluar diminta untuk memasukkan catatan dalam sistem perakam waktu untuk disahkan oleh penyelua/ketua PTJ kemudian.

Kepada staf yang mungkin tiada kemudahan internet, mereka diminta mencatatkan waktu bekerja dari rumah dan disahkan oleh penyelia/ketua jabatan masing-masing untuk rekod.

Harap maklum bahawa arahan merakamkan waktu masuk dan waktu keluar pada hari bekerja dari rumah penting bagi tujuan pemantauan dan tidak menggantikan jadual giliran bekerja kerana bukti ini akan memudahkan urusan audit pelaksanaan sistem perakam waktu pada masa hadapan.  Arahan ini juga tidak menggantikan keperluan mengemukakan kepada penyelia laporan harian dan mingguan bekerja dari rumah.  Untuk makluman bersama, keperluan merakamkan waktu masuk dan keluar bagi pegawai yang bekerja dari rumah telah pun dilaksanakan di beberapa UA.

Atas segala kerjasama tuan/pada mematuhi perkara ini amatlah dihargai dan diucapkan setinggi-tinggi terima kasih.

 

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin

 

Saya yang menjalankan amanah

ROSDI BIN WAH

Pemangku Pendaftar

 

Salinan:        Naib Canselor

                   Timbalan-timbalan Naib Canselor

Dengan segala hormatnya merujuk  perkara di atas

Sehubungan itu, Hospital Veterinar Universiti, Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi jawatan seperti di bawah :

 

1)Pembantu Awam (H11)
Tarikh tutup iklan adalah : 26 Jun 2020
 
Maklumat lanjut berkaitan jawatan yang dikeluarkan adalah seperti di lampiran. Mohon majukan borang dan dokumen lengkap (Kad Pengenalan, sijil kelahiran, sijil berhenti sekolah, sijil kelayakan dan sijil-sijil lain yang berkaitan) ke Pejabat Timbalan Dekan Hospital Veterinar Universiti.
 
Sekian terima kasih.

Centre for Tropical Animal Production and Disease Studies (CENTRAS), Deputy Dean Office Research, Postgraduate Studies and Industry & Community Relations (TDPSJINM), Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia (UPM) will be organising the “Intellectual Discourse 3.0 FPV UPM: Veterinary Reproduction & Genetics - Importance & Way Foward. The details of the programme are as the following:

 

Date                            : 10th July 2020 (Friday)

Time                           : 2.45 pm 

Venue                         : Zoom Meeting Application (kindly download the application)

Meeting ID                  : 910 9585 6493

Password                   : 123654

 

For further information, please refer to the brochure as attached. We would appreciate it if you could pass this announcement to your colleagues who may be interested to join.

 

Thank you.

 

The Secretariat, CENTRAS

Faculty of Veterinary Medicine
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor.

 

Phone  : 03 9769 3971
Fax      : 03 89471971/72

FB       : https://www.facebook.com/centras.upm
Email   : centras.upm@gmail.com

GARIS PANDUAN AMALAN LANGKAH PENCEGAHAN COVID-19 PKPP

Assalamualaikum wbt. dan Salam Sejahtera.
 
YBhg. Prof./Datin Paduka Setia/Datuk/Dato'/Dr/Tuan/Puan,
 
Bersama-sama ini dimajukan e-Jemputan dan e-Buku Program FFM Best Student Project Seminar 2020 yang terkini untuk makluman dan rujukan YBhg. Prof./Datin Paduka Setia/Datuk/Dato'/Dr/Tuan/Puan.
 
Sekian. Terima kasih.
 
 
"BERILMU BERBAKTI"
Dengan segala hormatnya Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi jawatan seperti di bawah :
 
1)Pekerja Sambilan Harian di MyOHUN : Klik untuk maklumat lanjut
 
Tarikh tutup iklan adalah : 18 September 2020
 
Maklumat lanjut berkaitan jawatan yang dikeluarkan adalah seperti di lampiran. Mohon majukan borang dan dokumen lengkap (Kad Pengenalan, sijil kelahiran, sijil berhenti sekolah, sijil kelayakan dan sijil-sijil lain yang berkaitan) ke Pejabat Am Dekan, FPV.
 
Sekian terima kasih.

Salam Sejahtera,

Dengan hormat saya merujuk perkara diatas.

Dimaklumkan berikut adalah makluman terkini persediaan Fakulti menghadapi Audit Dalaman Swa Akreditasi pada 24 Sept 2020.

Auditor:

 1. Prof. Madya Dr Ong Tze San, SPE
 2. Prof. Madya Dr Sabariah Md Rashid, FBMK

Persediaan Auditi:

 1. Pensampelan program adalah dalam julat 50% - 80% sampel daripada program prasiswazah dan siswazah. Sekiranya bilangan program  adalah sedikit (< 5) maka kesemua program yang ditawarkan akan diaudit.
 2. Program Master by Research akan diaudit juga di fakulti.
 3. Untuk audit di Fakulti, perlu menyediakan senarai dan peratus (%) pecahan pensyarah bagi setiap kategori (Prof., Prof. Madya dan Pensyarah Kanan) mengikut Jabatan masing-masing.
 4. PTJ perlu bersedia sekiranya terdapat dokumen selain daripada yang dinyatakan di dalam SRP sekiranya diminta oleh Juruaudit.
 5. Sekiranya terdapat keperluan Juruaudit untuk menyambung audit di PTJ selepas 25 September 2020, Juruaudit boleh terus berhubung kepada PIC PTJ atau melalui sekretariat CQA.
 6. Terdapat  pertambahan standard baharu oleh pihak MQA yang diterima oleh pihak CQA pada minggu lepas.Standard baharu ini untuk makluman tiada dinyatakan dalam SRP UPM. Walau bagaimanapun, untuk tujuan audit, pihak Juruaudit akan turut membuat pengauditan bagi standard baharu berkenaan. Boleh rujuk lanjut di Panduan Skop Pengauditan : Untuk Maklumat Penuh KLIK Di sini
 7. Jadual terkini beserta nama auditor di lampirkan. 

Sekian, harap maklum dan atas segala perhatian saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 

Terima kasih/Thank you

 

........................................

RITA BAJAT

PENOLONG PENDAFTAR KANAN/SENIOR ASSISTANT REGISTRAR

FAKULTI PERUBATAN VETERINAR/FACULTY OF VETERINARY MEDICINE 

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA 

43400 UPM SERDANG

SELANGOR, MALAYSIA

Suka cita dimaklumkan bahawa Ibu Pejabat Perkhidmatan Veterinar, Putrajaya akan mengadakan Sambutan Hari Rabies Sedunia Peringkat Kebangsaan 2020. Majlis akan diadakan mengikut ketetapan seperti berikut ;

Tarikh : 28 September 2020 (Isnin)

Tempat : Auditorium, Fakulti Perubatan Veterinar, UPM, Serdang.

Masa : 7.30 pagi - 1.00 petang.

Sehubungan dengan itu, Y. Bhg Dato/tuan puan adalah dijemput untuk hadir ke Majlis ini. Mohon menghantar salinan pengesahan kehadiran 

Program VetPil Ruminan - Terengganu

Tarikh : 14-15 Oktober 2020

Tempat : Dewan Akdemi Utama, Akademi Perikanan Malaysia, Cendering, Terengganu.

MAKLUMAN TAKLIMAT JAWATANKUASA KEINSTITUSIAN BIOKESELAMATAN DAN BIOSEKURITI UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (IBBC UPM)
 
Adalah dengan segala hormatnya perkara diatas adalah dirujuk.
 
2. Dimaklumkan bahawa pihak Universiti Putra Malaysia telah menubuhkan Jawatankuasa Keinstitusian Biokeselamatan dan Biosekuriti (IBBC) bagi memantau semua aktiviti yang melibatkan pengendalian mikrooganismsa NON-GMO dan GMO pada 6 Februari 2020. Justeru itu, IBBC telah membangunkan dasar dan prosedur untuk memantau semua aktiviti yang terlibat semasa mengendalikan, memanipulasi, menggunakan, menyimpan dan membuang agen biologi/bahan termasuk GMO, LMO, rDNA dan toksin biologi di kemudahan yang ditentukan dan zon penahanan di Universiti Putra Malaysia. Prosedur ini merangkumi aktiviti di semua jenis makmal yang terlibat dalam pengajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan.  
 
3.  Sehubungan itu, dimaklumkan bahawa Jawatankuasa IBBC UPM akan mengadakan satu taklimat biokeselamatan dan biosekuriti seperti berikut:
 
Tarikh: 8 Oktober 2020 (Khamis)
Masa: 2.30 petang
Tempat : Auditorium, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia
 
Dilampirkan Agenda majlis dan susun atur dewan dan Prosedur Operasi Standard (SOP) berkaitan penganjuran taklimat untuk makluman dan perhatian YBhg. Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan.
 
Segala kerjasama dan perhatian daripada pihak YBhg. Prof./Prof. Madya Dr./Dr./Tuan/Puan, amatlah kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.
 
Terima kasih.


--

Secretariat of IBBC

YBhg. Datin Paduka/Dato'/Prof/Prof. Madya/Dr/Tuan/Puan,
 
Di kesempatan ini, saya mewakili Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar (KSRV) ingin mengucapkan selamat menyambut "Hari Deepavali" kepada semua warga Fakulti yang beragama Hindu. Semoga perayaan ini dapat menyemarakkan lagi perpaduan dan keharmonian sesama kita. Sambutlah perayaan dengan kegembiraan dan patuhi SOP sempena PKPB dalam usaha kita bersama untuk memutuskan rangkaian COVID-19. 
 
Deepavali Nal Valthukal!
 
~HASLIZA~
Pengerusi KSRV 2020-2021
Fakulti Perubatan Veterinar
 
be11e3ab88c447a04e132ba0158eecd1.jpg

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

SELAMAT MENYAMBUT BULAN INTEGRITI 2020

Untuk makluman YBhg. Tan Sri/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan, Sambutan Bulan Integriti diadakan pada bulan November dengan tujuan untuk memupuk semangat nilai integriti serta memberi penghayatan kepada warga kampus Universiti Putra Malaysia (UPM) terhadap keperluan dan kepentingan membina nilai-nilai murni dan berintegriti secara berterusan.

Sehubungan itu, Unit Integriti Pejabat Naib Canselor mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Integriti 2020 kepada seluruh warga Universiti Putra Malaysia.

Sekian, terima kasih.

Unit Integriti
Pejabat Naib Canselor
Universiti Putra Malaysia

Iklan FRGS students.jpg

For More Information Please Contact :

 

Dr Wan Nor Fitri Bin Wan Jaafar, DVM, PhD

Senior Lecturer

Theriogenology and Cytogenetics Laboratory

Department of Veterinary Clinical Studies

Faculty of Veterinary Medicine

43400 Universiti Putra Malaysia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
 
Tuan/Puan.
 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Dimaklumkan bahawa Fakulti Perubatan Veterinar mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon jawatan PEGAWAI EKSEKUTIF 3 (SAMBILAN) bagi penempatan di Pejabat Timbalan Dekan (Akademik & HEP), Fakulti Perubatan Veterinar.

Tarikh tutup iklan : 10 Disember 2020 (Khamis)
 
Bersama-sama ini disertakan maklumat jawatan dan borang permohonan jawatan untuk dilengkapkan. Mohon majukan borang dan dokumen lengkap (Kad Pengenalan, sijil kelahiran, sijil berhenti sekolah, sijil kelayakan dan sijil-sijil lain yang berkaitan) ke Pejabat Am Dekan, Fakulti Perubatan Veterinar.
 
Sekian terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,   

 
Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.

 1. Susulan pengumuman YB Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Menteri Kanan Pertahanan pada 5 Disember 2020 berhubung Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi beberapa daerah di Selangor dan W.P Kuala Lumpur akan dilanjutkan lagi sehingga 20 Disember 2020, semua warga UPM diminta lebih peka dan mematuhi peraturan bagi memastikan rantaian penularan wabak COVID-19 di negara ini dapat dihentikan.
 2. Sehubungan dengan itu,Garis Panduan Kesinambungan Perkhidmatan Di UPM Kampus Serdang dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) 14 Oktober sehingga 27 Oktober 2020 yang bertarikh 19 Oktober 2020 adalah terpakai bagi tempoh lanjutan ini.

 3. Pihak Pengurusan Universiti dalam mesyuarat Jawatankuasa ERT pada 4 Disember 2020 telah mengambil inisiatif dan memutuskan untuk menguatkuasakan perkara-perkara berikut:

4.1     Pusat Tanggungjawab / pegawai yang mempunyai urusan yang perlu dilaksanakan di pejabat hendaklah mendapat kebenaran Ketua PTJ masing-masing untuk berada di premis pejabat/bertugas dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan masih tertakluk kepada 30% daripada jumlah staf. Ketua PTJ hendaklah memaklumkan Pengarah Keselamatan tentang kebenaran itu untuk tujuan kawalan. Surat kebenaran tersebut perlu disalinkan melalui emel kepada Bahagian Keselamatan Universiti (bku@upm.edu.my), Pejabat Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (osh@upm.edu.my) serta Pejabat Pendaftar (pendaftar@upm.edu.my); 

4.2     Ketua PTJ boleh mengarahkan staf bertugas di pejabat dan bekerja dari rumah secara penggiliran dan pegawai itu hendaklah patuh kepada arahan tersebut. Pegawai yang bekerja dari rumah hendaklah boleh dihubungi oleh penyelia dan perlu mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang terkini dan berkuat kuasa;

4.3     Sekiranya pegawai tidak dapat melaksanakan tugas dari rumah sepertimana yang diperlukan atau ingin menyelesaikan urusan peribadi, pegawai perlu memohon cuti berdasarkan peraturan yang berkuat kuasa;

4.4     Contoh surat kebenaran arahan menjalankan tugas adalah seperti di lampiran.

4.5    Selaras dengan arahan ini, perkara 3 dalam pemakluman tambahan Garis Panduan Kesinambungan Perkhidmatan di UPM bertarikh 21 Oktober 2020 adalah terbatal.

4.6.   Bagi pelajar yang mempunyai urusan untuk masuk ke premis kampus seperti;

 1. fakulti atau institut perlu mendapatkan kebenaran daripada Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa.
 2. menginap di Kolej Kediaman perlu mendapatkan kebenaran daripada Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni.

 

 1. Warga UPM dinasihatkan untuk sentiasa peka kepada maklumat terkini yang akan disampaikan melalui info@upm.edu.my, Laman Web Rasmi UPM dan Media Sosial Rasmi UPM. Semoga makluman ini mendapat perhatian seluruh warga kampus.

  Sekian, terima kasih.


“BERILMU BERBAKTI”

 

 

Saya yang menjalankan amanah,

 

PROF DR. MOHD ROSLAN SULAIMAN

Naib Canselor

6 Disember 2020

Assalamualaikum wbt. dan salam sejahtera,


Kami sedang mencari calon pelajar PhD tempatan untuk projek kerbau tenusu di dalam bidang teknologi pembiakan.
Calon yang berjaya akan diberikan elaun sebanyak RM1,800 selama tiga tahun dan yuran pengajian secara percuma di UPM.

Mohon email CV pada wannorfitri@upm.edu.my.
Terima kasih,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
Sukacita dimaklumkan bahawa Prof. Madya Dr. Chen Hui Cheng telah dilantik semula sebagai Ketua Jabatan Perubatan & Pembedahan Haiwan Kesayangan bagi tempoh 2 tahun berkuatkuasa mulai 31 Januari 2021.
 
Tahniah kepada beliau.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.
 
 
 
 
 

 

PENANGGUHAN OPERASI KAUNTER PERKHIDMATAN

HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI

 Kepada pelanggan yang dihormati

Adalah dimaklumkan bahawa operasi kaunter perkhidmatan

Hospital Veterinar Universiti (UVH), Fakulti Perubatan Veterinar UPM DITANGGUHKAN bermula 21 hingga 30 Januari 2021

Pelanggan masih boleh memohon temujanji bermula 1 Februari 2021 dengan melengkapkan borang yang boleh didapati di laman web UVH atau menghubungi di HOTLINE berikut:

Haiwan Kesayangan: 03 9769 3954 / 3955

Haiwan Besar / Avian / Eksotik: 03 9769 3889 / 3981

Segala kesulitan amatlah dikesali.

Terima kasih.

PENGURUSAN HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI

 

PENANGGUHAN OPERASI UNIT PERKHIDMATAN MAKMAL VETERINAR (VLSU), FAKULTI PERUBATAN VETERINAR, UPM

 

Kepada pelanggan yang dihormati

Adalah dimaklumkan bahawa operasi makmal VLSU, Fakulti Perubatan Veterinar UPM DITANGGUHKAN bermula 21 hingga 30 Januari 2021

Pelanggan yang telah menghantar sampel dan sedang menunggu keputusan ujian bolehlah terus menghubungi pegawai makmal kami untuk mendapatkan status terkini sampel tersebut.

Operasi makmal VLSU akan disambung semula bermula 1 Februari 2021.

Segala kesulitan amatlah dikesali.

 

Terima kasih.

PENGURUSAN VLSU

 


 

 

PERHATIAN !!

TEMUJANJI PENDAFTARAN KAUNTER PERKHIDMATAN

HOSPITAL VETERINAR UNIVERSITI DAN UNIT PERKHIDMATAN DIAGNOSIS MAKMAL VETERINAR

Kepada pelanggan yang dihormati,

Dimaklumkan bahawa pendaftaran Kaunter Perkhidmatan

Hospital Veterinar Universiti (UVH), Fakulti Perubatan Veterinar UPM akan kembali beroperasi seperti biasa (secara temu janji) bermula 1 Februari 2021 (Isnin).

Pelawat TIDAK DIBENARKAN.

Pelanggan dikehendaki melengkapkan borang permohonan temujanji yang boleh didapati di laman web UVH atau menghubungi di HOTLINE berikut:

Haiwan Kesayangan: 03 9769 3954 / 3955

Haiwan Besar / Avian / Eksotik: 03 9769 3889 / 3981

 

Waktu Operasi UVH

Isnin – Jumaat: 8.00 pagi hingga 5.00 petang

Sabtu , Ahad dan Cuti Umum: TUTUP

Terima kasih.

 


 

PENYAMBUNGAN SEMULA OPERASI UNIT PERKHIDMATAN MAKMAL VETERINAR (VLSU), FAKULTI PERUBATAN VETERINAR, UPM

Kepada pelanggan yang dihormati

Adalah dimaklumkan bahawa operasi makmal VLSU, Fakulti Perubatan Veterinar UPM akan disambung semula (secara temujanji) bermula 1 Februari 2021 (Isnin).

Sila hubungi pegawai makmal kami atau di talian 03-97693499 (Kaunter VLSU) bagi urusan temujanji.

Waktu operasi VLSU:

Isnin – Jumaat: 8.00 pagi – 5.00 petang

Sabtu, Ahad, dan Cuti Umum: TUTUP

 

Terima kasih.

Setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terimakasih kepada moderator, pemeriksa dan staf di pejabat TDPS bagi menjayakan program postgraduate interactive session.

Dekan Fakulti Perubatan Veterinar

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

 
YBhg. Dato'/Prof/Prof. Madya/Dr/Tuan/Puan,
 
Di kesempatan ini, saya mewakili Kelab Sukan dan Rekreasi Veterinar (KSRV) ingin mengucapkan "Selamat Tahun Baru Cina/ Happy Chinese New Year" kepada semua warga Fakulti yang beragama Buddha. Semoga tahun baru ini menyemarakkan lagi semangat sehati sejiwa meskipun kita berbeza agama, budaya dan bangsa. Walaupun kita masih di dalam tempoh PKP, sambutlah perayaan tahun baru ini dengan kegembiraan dan patuhilah SOP agar kita dapat bersama memutuskan rangkaian COVID-19. 
 
Gong Xi Fa Cai! 
Xin Nian Kuai Le!
 
 
~HASLIZA~
Pengerusi KSRV 2020-2021
Fakulti Perubatan Veterinar
 
images.jpg
Salam hormat,
 
To all the Faculty members that celebrate the Lunar New Year. 
Wishing you and your family health, happiness, wisdom and prosperity always.
 
Gong Xia Fa Chai. 
 
thank you


With best wishes,

aro  
..............................................................
Prof Dr Abdul Rahman Omar (DVM, PhD, FASc)
Dean 
Faculty of Veterinary Medicine 
Universiti Putra Malaysia

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato/Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
Dimaklumkan bahawa kepada sesiapa yang masih menyimpan telefon jenama AKUVOX, adalah dimohon untuk menyerahkan semula ke Pejabat Am Dekan atau Pejabat Am UVH dengan kadar segera.
 
Ini adalah kerana pihak Fakulti akan menaiktaraf telefon AKUVOX ke nombor baharu memandangkan nombor lama tidak lagi digunakan.  Telefon tersebut, akan diserahkan semula kepada staf yang tidak mendapat kemudahan telefon YEALINK.
 
Sebarang pertanyaan lanjut bolehlah berhubung terus dengan En. Shahrul Fitri.
 
Perhatian dan kerjasama semua amatlah diharapkan dan didahului dengan ucapan terima kasih.
 
Sekian.
Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
 
YBhg. Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan.
 
 
Dengan segala hormatnya merujuk perkara tersebut di atas.
 
Dimaklumkan bahwa, Pn. Khairunnisa Che bahador (15 Jan. 2021) dan Puan Izni Fasihah Fasihah Mahamad Basari telah selamat melahirkan cayaha mata (8 Feb. 2021) di Hospital Serdang.
 
Sehubungan itu, sepanjang tempoh cuti bersalin Puan Izni Fasihah semua urusan permohonan kenderaan tuan/puan bolehlah berhubung terus dengan saya di Pejabat Am TDH (3942) .
 
 
Semoga dengan kehadiran cahaya mata baharu ini menambah seri dalam keluarga.
 
Sekian terima kasih.
 
 
image.png

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

 
YBhg. Prof./Dato'/Tuan/Puan,
 
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون
 
Dukacita dimaklumkan bahawa ibu kepada En. Nor Hilman Hj Hashim, Pembantu Veterinar di ARF telah kembali ke Rahmatullah pada hari Khamis (11hb).  Jenazah telahpun selamat dikebumikan di Perkuburan Islam UPM pada malam tersebut.
 
Takziah En. Hilman sekeluarga. Didoakan semoga ibu beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.  Al-Fatihah.
 
Sekiranya ada yang ingin membuat sumbangan kepada beliau, bolehlah serahkan kepada saya di Pejabat Am Dekan atau terus kepada beliau.
 
Sekian, untuk makluman.  Terima kasih.

Biopengawasan dan Faktor Risiko Terhadap SARS-CoV2 Dalam Kucing

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau anda memerlukan maklumat lanjut mengenai kajian ini, sila hubungi:

PEMBANTU PENYELIDIK: Ms. Nur Karmila Zainurdin

EMEL: covid19feline@gmail.com

TEL NO: 013-9467891

Jika anda ingin menyertai kajian ini,

  SILA KLIK DI SINI  

Kami akan menghubungi anda untuk menetapkan temujanji lawatan ke rumah.

FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 3896
+603 9769 1971
B1614517614