Model Haiwan Dalam Penyelidikan Bioperubatan | FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
» PENYELIDIKAN » Kumpulan Penyelidikan » Model Haiwan dalam Penyelidikan Bioperubatan

Model Haiwan dalam Penyelidikan Bioperubatan

Ketua Program:

1. Profesor Dr Md Zuki bin Abu Bakar - Anatomi Veterinar dan Biobahan

Penyelidik :

2. Profesor Dr. Jalila Abu - (Perubatan Avian )
3. Profesor Dr. Goh Yong Meng - (Fisiologi)
4. Profesor Madya Dr. Hezmee Mohd Noor - (Farmakologi)
5. Profesor Madya Dr Gayathri Thevi Selvarajah - (Perubatan Haiwan Kesayangan)
6. Profesor Madya Dr Chen Hui Cheng - (Anestesiologi)
7. Profesor Madya Dr Intan Shameha Abd Razak - (Histologi)
8. Dr Loqman Mohamad Yusof - (Pembedahan)

Sinopsis:

Sepanjang dekad yang lalu, model haiwan telah menjadi alat eksperimen yang tidak ternilai untuk menjawab soalan-soalan asas dalam penyelidikan asas dan gunaan. Selain itu, permintaan yang semakin meningkat bagi model haiwan yang lebih canggih juga telah menjadi semakin jelas termasuk model haiwan transgenik dalam penyelidikan. state-of-prinsip pengetahuan yang baik tentang potensi besar generasi kedua teknologi model haiwan bersyarat akan memberi manfaat kepada mana-mana penyelidik berminat untuk menggunakan alat-alat eksperimen.

Program ini memberi tumpuan kepada penggunaan model haiwan dalam kajian bioperubatan yang juga termasuk ujian biocompatibility biobahan novel dalam penyelidikan kanser penyelidikan ortopedik dan juga. Objektif program ini adalah untuk meningkatkan model haiwan untuk penyelidikan, untuk meningkatkan dan menggalakkan penggunaan model haiwan terbaik dalam penyelidikan bioperubatan, dan untuk menggalakkan kesedaran kebajikan haiwan dalam penyelidikan.

Kata kunci   :   model haiwan, bioperubatan, penyelidikan

Sorotan Penyelidikan:

Program ini telah ditubuhkan dengan objektif utama adalah untuk meningkatkan penggunaan model haiwan terbaik dalam kajian bioperubatan termasuk ujian biocompatibility biobahan novel dalam penyelidikan ortopedik dan juga penyelidikan kanser.

Ahli program penyelidikan ini terdiri daripada kakitangan pengalaman dalam bidang yang berkaitan; haiwan anatomi, fisiologi, biokimia, farmakologi, toksikologi, patologi, ethology, kebajikan dan perundangan, kecil dan besar perubatan haiwan dan anestesiologi, pembedahan, radiologi dan pengimejan.

Makmal-makmal yang dilengkapi dengan baik dan boleh menyokong keperluan untuk aktiviti penyelidikan.

Hospital Veterinar Universiti (UVH) adalah satu-satunya juga melengkapkan hospital veterinar di rantau ini dan dapat memberikan kemudahan yang baik dan perkhidmatan sokongan bagi aktiviti-aktiviti penyelidikan.

Kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan oleh pusat untuk haiwan makmal penyelidikan (COMET) juga menyokong keperluan untuk penyelidikan.

Program ini mempunyai rangkaian yang baik dengan institusi lain di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Program penyelidikan telah menerbitkan lebih daripada 50 penerbitan dalam CIJ dan buku-buku / bab-bab buku, tidak termasuk prosiding itu.

Program ini telah mendapat 10 geran penyelidikan dari sektor awam dan swasta bernilai kira-kira RM1.5 juta (2006-2011).

Kira-kira 40 pelajar pasca siswazah (27 MS dan 13 PhD) kini melakukan penyelidikan di bawah program ini dan 30 orang pelajar telah menamatkan pengajian (15 MS dan 15 PhD.

Pelbagai makmal, Hospital Veterinar Universiti (UVH), Pusat Penyelidikan Haiwan Makmal (COMET)

Projek Semasa:

kesan terapeutik kalsium karbonat nano-kristal aragonite polimorf pada metastasis kanser tulang dan sistem penyampaian ubat. ScienceFund (MOSTI), RM230 000, Mei 2012 - April 2014

Pembangunan Pelengkap C5a dan Penerima yang (C5aR) sebagai Tumor Biomarker mamari. ERGS (KPT), RM195000 Sept 2011 - Ogos 2013

Penubuhan Mekanisme Tumor Regresi Melalui Pelengkap pengantara Reaction Radang daripada C5a-C5aR Axis. ScienceFund (MOSTI), RM245 000, April 2012 - Mac 2014.

Ungkapan Pelengkap Anaphylatoxin 5A Penerima (C5aR) dan Pengukuran Magnitude dalam spontan Canine Tumor. RUGS, RM30 000, Oktober 2011 September 2013

Ungkapan tulang burung morphogenetic protein 2 dan kesan osteogenesis dalam model ayam. RUGS, RM103,000.00, 2011-2013

Penerbitan Terkini:

1. Kh Nurul Islam, Md Zuki Bin Abu Bakar, Md Eaqub Ali, Mohd Zobir Bin Hussein, Mustapha M. Noordin, M.Y. Loqman, Gaus Mial, Hanif Wahid dan Uda Hashim (2013).
    Satu kaedah baru untuk sintesis kalsium karbonat (aragonite) nanopartikel daripada kerang shell. Teknologi serbuk : 70-75 (IF2.08)
  2. Kh Nurul Islam, A.B.Z. Zuki, M.E. Ali, Mohd Zobir Bin Hussein, M.M. Noordin, M.Y. Loqman, M.A. Hakim dan Sharida Bee Abd Hamid (2012).
    Sintesis facile nanopartikel kalsium karbonat daripada cengkerang kerang. Jurnal Bahan Nano 201, doi: 10,1155 / 2012/534010 (IF1.376)
  3. Kh Nurul Islam, Md Zuki Bin Abu Bakar, Mustapha M. Noordin, Mohd Zobir Bin Hussein, Norshazlirah Shazlyn Bte Abd Rahman dan Md Eaqub Ali (2011).
    Pencirian kalsium karbonat dan polimorf daripada cengkerang kerang (Anadara granosa). Teknologi serbuk 213: 188-191 (IF2.08)
  4. Latif, I.K., Karim, A.J., Zuki, A.B.Z., Zamri-Saad, M., Niu, J.P. & Noordin, M.M. (2011).
    Efficacy of Nigella sativa in alleviating benzo(a)pyrene-induced immunotoxicity in broilers. Histol. Histopath. 26: 699-710. (IF 2.502)
  5. Abdollahi M, ABZ Zuki, YM Goh, Rezaeizadeh A and MM Noordin (2011).
    The Effects of Momordica Charantia on Pancreatic Histopathological Changes Associated with Streptozotocin-Induced Diabetes in Neonatal Rats.
    Histology and Histpathology, 26:13-21 (IF2.502)
  6. MZ Rozaini, ABZ Zuki, N Yusof, MM Noordin and MNH Abdullah (2011).
    Sea cucumber (Stichopus hermanii) based hydrogel to treat burn wounds in rats. Journal of Biomedical Material Research
    Part B. 98B(1):30-37 (IF2.220)

Kemaskini:: 17/10/2022 [mjamil]

SXDdKAQ~