Wildlife Health And Conservation | FACULTY OF VETERINARY MEDICINE
» RESEARCH » Research Niche Areas » Wildlife Health and Conservation

Wildlife Health and Conservation


Ketua Program :

  1. Profesor Dato ' Dr. Abdul Rani Bahaman

 

Nama Penyelidik :

2. Professor Dr. Abdul Wahid Haron -
3. Dr. Reuben Sunil Kumar Sharma - (Hidupan liar & Parasitologi)
4. Profesor Madya Dr. Hassan Mohd Daud - (Akuakultur)
5. Professor Dr. Md Zuki Abu Bakar - (Timbalan Pengarah Institut Biosains)
6. Profesor Madya Dr. Shaik Mohd. Amin Babjee - (Parasitologi Veterinar, Hidupan Liar)
7. Profesor Madya Dr. Jalila Abu - (Perubatan Avian)
8. Dr. Tengku Rinalfi Tengku Azizan - (Pengurusan Hidupan Liar)
9. Dr. Azlan Che Mat - (Kesihatan Hidupan Liar)

Sinopsis: 

Terdapat keperluan segera untuk melindungi dan mengekalkan penduduk hidupan liar. Selain daripada mewujudkan taman-taman dan santuari hidupan liar , terdapat keperluan segera bagi penyelidikan mengenai pembiakan dalam kurungan dengan niat untuk melepaskan haiwan lebihan kembali ke hutan. Hidupan liar mempunyai banyak potensi untuk menjana kekayaan , peluang pekerjaan, pembangunan sosio -ekonomi dan yang paling penting , ia boleh membantu menggalakkan kesejahteraan masyarakat.

Jika betul dianjurkan ia boleh mewujudkan usahawan dan mengurangkan taraf sosio -ekonomi kawasan luar bandar. Penyelidikan akan memberi tumpuan kepada biologi hidupan liar yang merangkumi 5 bidang asas ( kelakuan , pemakanan , genetik , pembiakan dan kesihatan) dan pembiakan dalam kurungan yang merupakan cara ke hadapan untuk pemuliharaan hidupan liar.

Malaysia mempunyai biodiversiti yang kaya yang masih belum dieksploitasi sepenuhnya untuk mencipta kekayaan dan masyarakat yang sihat . Dengan penebangan hutan, pemburuan haram , dan aktiviti memudaratkan lain , penduduk hidupan liar itu semakin berkurangan ke tahap yang sangat rendah dan bagi sesetengah spesies , ia adalah hampir pupus.

Berada di sekolah veterinar dan Pusat Penyelidikan Hidupan Liar dan Pemuliharaan , program ini akan menarik penyelidik dari dalam negara dan di peringkat antarabangsa untuk menjalankan penyelidikan mereka di UPM. Pusat itu juga mempunyai hubungan yang kuat dengan jabatan hidupan liar, zoo dan santuari yang dengan mudah boleh memudahkan projek kerjasama penyelidikan dan pelbagai disiplin.


Katakunci :   Hidupanliar, penyelidikan, pemeliharaan

Sorotan Penyelidikan:
Kumpulan penyelidik telah mendapat geran untuk 3 projek berjumlah RM2, 500,000.00. 

  • Telah menubuhkan rangkaian sangat kuat dengan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Jabatan Hidupan Liar, Zoo dan santuari di Malaysia dan di luar negara. Ini telah memudahkan hubungan kerjasama, kerjasama dalam penyelidikan, latihan dan pertukaran tenaga kerja.
  • Telah menandatangani dua MoU, satu dengan Jabatan Hidupan Liar (Perhilitan) dan yang lain dengan World Wide Fund (Malaysia).

  • Telah merancang projek-projek pembangunan untuk UPM (UPM sebagai Sanctuary Hidupan Liar, Urban Wildlife Sanctuary Model, Hidupan Liar Koridor, Pusat Pembiakan Hidupan Liar) dan juga penyelidikan asas ke atas hidupan liar (kelakuan, pemakanan, genetik, pembiakan, kesihatan). Ia telah berkembang menjadi platform penyelidikan terkemuka menarik penyelidik untuk menjalankan penyelidikan di UPM.


Projek Terkini:

Biology, captive breeding and conservation of the Malayan Sun Bear (Helarctos malayanus). MOSTI. RM 1,531,000.00.

Genetic characterization and advance reproductive biotechnology of Malaysian Barking Deer (Kijang) in developing it as an alternative food source, a model for ruminant health research and agro-tourism. MOSTI. RM 646,000.00.

Establishing the identity of the Malaysian Red Jungle fowl (Gallus gallus spadiceus) through molecular, morphological and ecological character states. MOSTI. RM 460,000.00.

Penerbitan Terkini:

Peacock, L., Ferris, V., Sharma, R.S.K, Sunter, J., Bailey, M., Carrington, M. and Gibson, W. (2011).
Identification of the meiotic life cycle stage of Trypanosoma brucei in the tsetse fly. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
108(9):3671-3676. (Impact factor 9.771).

Sharma, R.S.K., Gluenz, E., Peacock, L., Gibson, W., Gull, K. And Carrington, M. (2009).
The heart of darkness: Growth and form of Trypanosoma brucei in the tsetse fly. Trends in Parasitology. 25(11):517-524. (Impact factor 4.690)

Jones, N.G., Nietlispach, D., Sharma, R.S.K, Burke, D., Eyres, I., Mues, M., Mott, H.R. and Carrington, M. (2008).
Structure of a glycosylphosphatidylinositol-anchored domain from a trypanosome variant surface glycoprotein. Journal of Biological Chemistry. 283(6): 3584-3593. (Impact factor 5.581)

El-Sayed, N.M. and Sharma, R.S.K. (2005).
The genome sequence of Trypanosoma cruzi, etiologic agent of Chagas disease. Science. 309(5733):409-415. (Impact factor 30.927)

Nazeri, M., Jusoff, K., Madani, N., Mahmud, A.R., Bahaman, A.R. and Kumar, L. (2012):
Predictive modellling and mapping of Malayan Sun Bear (Helarctos malayanus) distribution using maximum entropy. PLOS ONE 7: 1-9. (Impact factor 3.78).

Updated:: 24/05/2017 [mjamil]

MEDIA SHARING

FACULTY OF VETERINARY MEDICINE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 3888
+603 9769 1971
C1597258313