Visit By The Ethiopian Ambassador To Faculty Of Veterinary Medicine UPM | FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
» BERITA » Visit by the Ethiopian Ambassador to Faculty of Veterinary Medicine UPM

Visit by the Ethiopian Ambassador to Faculty of Veterinary Medicine UPM

Lawatan Duta Ethiopia ke Indonesia, Malaysia dan Singapura, Tuan Yang Terutama, Prof Dr Admasu Tsegaye (ke-3 dari kiri dalam gambar)

Duta Besar dengan pegawainya memberi kunjungan pada 5 Mac 2019 dan membuat perbincangan yang membuahkan hasil dengan Dekan Fakulti, Prof Dato 'Dr Mohd Hair Bejo (ke-3 dari kanan). Hadir semasa perbincangan itu juga Prof Dr Mohammad Shariff (ke-2 dari kiri).

Fokus perbincangan termasuk kerjasama dalam bidang program pascasiswazah, pertukaran pelajar dan akademik serta penyelidikan antara Fakulti Perubatan Veterinar, UPM dan Fakulti Haiwan / Kolej Veterinar di Ethiopia. Mentakrif permintaan tinggi untuk graduan PhD oleh universiti-universiti baru yang semakin pesat membangun di Ethiopia, Duta Besar menekankan pentingnya kerjasama dengan institusi untuk memenuhi permintaan.

Duta Besar juga menyebut bahawa walaupun India telah menjadi destinasi untuk banyak latihan staf akademik di peringkat pasca siswazah, beliau percaya bahawa institusi pengajian tinggi Malaysia boleh menjadi alternatif yang kompetitif. Dekan Fakulti, Prof. Dato' Dr. Mohd Hair Bejo juga turut menyambut baik kunjungan Duta Besar itu dan bersetuju dengan perkara-perkara yang dibangkitkan semasa perbincangan.

Mengingat kumpulan pelajar Ethiopia yang datang ke Fakulti untuk kajian pasca siswazah kira-kira sepuluh tahun yang lalu, dekan mengulangi idea-idea yang disebutkan oleh Duta Besar dan bersetuju untuk bekerjasama untuk memulihkan hubungan masa lalu dan mengukuhkan kerjasama dengan ketinggian yang lebih tinggi di masa depan yang disokong oleh memorandum persefahaman dan susulan antara kedua-dua pihak. :- oleh Dr Nurhusien Yimer

Tarikh Input: 23/04/2019 | Kemaskini: 23/04/2019 | mjamil

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 3896
+603 9769 1971
W1VMORfM:17:31