Risiko Burung Peliharaan Cedera | FACULTY OF VETERINARY MEDICINE
» ARTICLE » Risiko burung peliharaan cedera

Risiko burung peliharaan cedera

Artikel diterbitkan di : MyMetro

PASUKAN teknikal dan doktor veterinar dalam bilik bedah selepas selesai pembedahan.

BURUNG antara pilihan peminat haiwan untuk dipelihara sebagai peneman atau hobi masa lapang kerana memiliki sifat manja selain boleh dilatih untuk 'free fly' (diterbangkan).

Bagi kebanyakan pemilik burung, biasanya akan memelihara spesies unggas itu di dalam kediaman bagi melindungi dari ancaman pemangsa lain.

Jika merenung kepada sifat haiwan ini yang gemar terbang, semestinya pemilik yang memelihara di dalam kediaman akan melepaskan burung peliharaan mereka sebagai rutin memenuhi tabiat semula jadinya.

Tidak hairanlah keadaan itu boleh mendedahkan kepada risiko kemalangan dan kecederaan membabitkan burung terutama membabitkan pemilik baru.

Menurut Pansyarah dan Perunding Avian Hospital Veterinan Universiti (HVU), Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Dr Jalila Abu, burung peliharaan sering terdedah kepada trauma dan kecederaan fizikal disebabkan kemalangan.

Untuk artikel penuh sila layari : https://www.hmetro.com.my/ku-bela/2021/08/743745/risiko-burung-peliharaan-cedera

Date of Input: 18/08/2021 | Updated: 20/08/2021 | mjamil

MEDIA SHARING