Pendahuluan | FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
» MENGENAI KAMI » MAKLUMAT KORPORAT » Pendahuluan

Pendahuluan

 

Fakulti Perubatan Veterinar menyediakan pendidikan komprehensif dalam bidang sains veterinar bagi menghasilkan doktor veterinar yang berwibawa untuk berkhidmat kepada masyarakat dan negara. Fakulti ini ditubuhkan pada tahun 1973 dan dinamakan sebagai Fakulti Perubatan Veterinar dan Sains Peternakan sebagai salah satu daripada tiga fakulti asas yang terdapat di Universiti Pertanian Malaysia. Pada mulanya, Fakulti terdiri daripada Jabatan Sains Peternakan, Jabatan Patologi dan Mikrobiologi Veterinar, dan Jabatan Sains Klinikal Veterinar.

Selama bertahun-tahun, fakulti mengalami beberapa perubahan dalam struktur organisasi dan jabatannya. Selepas perpindahan Jabatan Sains Peternakan kepada Fakulti Pertanian pada tahun 2005, fakulti sekali lagi disusun semula dengan menubuhkan Jabatan Sains Pra-klinikal Veterinar untuk menggantikan Jabatan yang berpindah. Pada masa ini, fakulti juga mengambil peluang untuk menyelaraskan dan mengoptimumkan aktiviti pengajaran, penyelidikan dan profesionalnya untuk memastikan bahawa graduan fakulti bukan sahaja memenuhi keperluan Majlis Veterinar Malaysia (MVC) tetapi juga menyediakan perkhidmatan veterinar yang cekap dan profesional kepada orang ramai. Tempoh ini juga menandakan peningkatan aktiviti penyelidikan di Fakulti dengan terdapat banyak penemuan mengenai diagnosis dan rawatan penyakit utama haiwan di negara ini, pembangunan teknik molekul dalam pengesanan penyakit, dan rejim terapeutik baharu.

 

Fakulti juga sudah memulakan projek kerjasama dengan Institut Penyelidikan Veterinar mengenai kajian virus influenza avian. Pada tahun 2010, Kompleks Veterinar Universiti yang ditunggu-tunggu menjadi kenyataan. Kompleks ini terdiri daripada sayap pentadbiran, penyelidikan dan diagnostik, dan Hospital Veterinar Universiti (UVH) yang moden dan luas. Dengan penubuhan UVH, satu-satunya hospital veterinar di Malaysia, dan perkhidmatan veterinar profesional kepada orang ramai .

Kini UVH telah menjadi salah satu pusat rujukan untuk pengamal veterinar swasta dan saintis haiwan di Malaysia. Hospital ini juga menyediakan peluang untuk latihan pelajar dalam mengendalikan kes-kes veterinari untuk membangunkan dan meningkatkan kecerdasan profesional mereka, juga bagi ahli akademik untuk meningkatkan aktiviti penyelidikan mereka.

Dalam struktur baru Fakulti, satu entiti diagnostik baru, dinamakan Unit Perkhidmatan Makmal Veterinar (VLSU) telah disediakan.

Unit ini menyediakan kemudahan perkhidmatan diagnosis makmal untuk UVH dan juga pelanggan dari amalan veterinar swasta dan penyelidik dari dalam dan luar kampus. Fakulti dianugerahkan dengan pensijilan MS ISO 9001 pada bulan Julai 2000 yang mana menjadikannya institusi pendidikan tinggi pertama di negara ini menerima pensijilan komprehensif dalam pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan profesional. Manakala pada 10 April 2008, VLSU, dianugerahkan pensijilan ISO 17025 untuk dua makmal ujian, makmal mikrobiologi dan Hematologi / Makmal Biokimia klinikal.

Tidak pernah berlaku sebelum ini untuk sebuah institusi akademik di Malaysia. Dalam usaha kami untuk membuat kurikulum dan lulusan kami, penyelidikan dan perkhidmatan profesional seiring dengan pembangunan semasa dan penciptaan kekayaan negara, kami telah menjalinkan hubungan erat dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Kementerian Pertanian, Malaysia dan beberapa organisasi kerajaan dan bukan kerajaan lain.

Malah, Fakulti kini juga diiktiraf oleh MVC sebagai institusi utama di Malaysia untuk menjalankan kursus bagi mendapatkan mata pelajaran Pengembangan Profesional Berterusan (CPD) yang diperlukan dalam Pensijilan Tahunan doktor haiwan.

 

Kemaskini:: 27/11/2020 [mjamil]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 3896
+603 9769 1971
B1607058650